Kumpulan Pengganas Rancang Curi Dan Culik Untuk Biayai Aktiviti - Semasa | mStar

Kumpulan Pengganas Rancang Curi Dan Culik Untuk Biayai Aktiviti

Murad Halimmuddin Hassan (kiri) dijatuhkan hukuman 18 tahun penjara kerana menggalakkan aktiviti keganasan di Malaysia dan menyokong pergerakan pengganas.

KUALA LUMPUR: Pada siang hari, Murad Halimmuddin Hassan merupakan pemilik sebuah kedai perkakasan, sebaliknya lain pekerjaan yang dilakukan pada sebelah malam.

Murad merupakan seorang perancang licik dalam melakukan serangan berbahaya kepada rakyat Malaysia bagi membiayai aktiviti keganasan.

Bapa kepada tujuh orang anak ini memulakan misi keganasannya dengan keluar Malaysia melalui Bukit Kayu Hitam dan kemudian terbang ke Istanbul dari Bangkok pada 31 Ogos tahun lepas.

Kemudian dia menyelinap ke Syria pada bulan September melalui sempadan Turki-Syria dengan bantuan seorang lagi rakyat Malaysia, Abu Nour.

Di Syria, dia menyertai kumpulan militan Ajmad As-Syams sebelum sertai pergerakan tentara pengganas Negara Islam.

Ketika di sana, lelaki berusia 49 tahun yang pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri pada tahun 2001 kerana cuba mencuri senjata api dari balai polis di Kedah itu telah dilengkapi dengan senjata untuk memerangi kerajaan Bashar Al-Assad di Syria.

Tiga bulan kemudian, Murad kembali ke Malaysia melalui laluan yang sama dan memulakan misi keganasan sendiri di negara ini.

Ketika bermesyuarat pada 30 Januari lalu, sekumpulan individu, termasuk anaknya Abu Daud Murad Halimmuddin, 25, berjanji untuk mencari sekurang-kurangnya 20 anggota lain berikutan cadangan Murad untuk melancarkan misi jihad di Malaysia. 

Mereka dilaporkan telah mensasarkan pusat kerajaan termasuk balai polis dan kem-kem tentera serta tempat tumpuan utama dan merancang untuk menculik beberapa individu berprofil tinggi sebagai tebusan untuk ditukar dengan tahanan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas).

Mereka juga berbincang untuk melakukan satu rompakan di Kem Tentera Hobart di Gurun dan sebuah kem di Bukit Pinang, Alor Setar untuk mendapatkan senjata.

Seorang ahli perniagaan, Abu Daud telah menubuhkan satu kumpulan di aplikasi WhatsApp dikenali "Fisabilillah" untuk memudahkan perancangan dan  pergerakan mereka dalam merekrut 20 orang lain.

Beberapa kali mesyuarat diadakan di lokasi-lokasi lain di seluruh negara, termasuk Casmaria Apartment di Batu Caves pada Februari dan Banjaria Court di Gombak pada 13 Mac lalu.

Abu Daud memberitahu kepada beberapa ahli kumpulan itu supaya pergi ke Pendang, Kedah bertemu dengan bapanya untuk mendapatkan nasihat mengenai langkah seterusnya.

Ketika pertemuan di Pendang, Murad mencadangkan supaya mereka merompak sebuah van keselamatan yang membawa wang tunai dalam perjalanan turun dari Genting Highlands untuk membiayai misi mereka.

Mesyuarat seterusnya dijadual berlangsung di sebuah hotel di sini pada 5 April, tetapi Murad tidak dapat hadir kerana  tidak sihat.

Ketika mesyuarat tersebut, Bahagian Keganasan Kaunter Cawangan Khas Bukit Aman (E8) telah menahan 12 orang  kira-kira pukul 9.30 malam.

Pada 30 April, enam daripada mereka telah didakwa di Mahkamah Sesyen di sini dengan tuduhan menggalakkan aktiviti keganasan.

Manakala turut didakwa ialah Abu Daud, dua orang anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Nor Azmi Jalani, 28 dan Mohd Yusri Mohamed Yusof, 29, seorang pendawai dari Jawa Tengah  Indonesia, Ali Saifuddin, 28, serta Hadharami Hashim, 38, pembantu tahfiz dari Sik, Kedah.

Murad halimmudin

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Rahsia Ramadan Anak Sosilawati, Rita

Artikel Lain

Bekas pemain Manchester United bersara

Bidaan nombor ALL 1 paling top!