Jabatan Penjara Sahkan Tiada Unsur Penganiayaan Banduan Gantung Diri - Semasa | mStar

Jabatan Penjara Sahkan Tiada Unsur Penganiayaan Banduan Gantung Diri

KUALA LUMPUR: Jabatan Penjara mengesahkan tiada sebarang unsur penganiayaan dan kesan luka lain pada mana-mana bahagian badan seorang banduan yang didapati menggantung diri di Penjara Kluang, pada 22 Mei lepas. 

Timbalan Pengarah Dasar Kepenjaraan Ibu Pejabat Penjara Malaysia Supri Hashim berkata pemeriksaan koroner dan laporan siasatan Ibu Pejabat Penjara ke atas mayat mendapati hanya kesan lebam pada leher si mati. 

"Seterusnya, hasil bedah siasat menunjukkan kematian adalah disebabkan gantung diri," katanya dalam kenyataan media mengulas laporan beberapa akhbar harian berbahasa Tamil berhubung kejadian itu, baru-baru ini. 

Dalam kejadian pada 10.25 malam itu, seorang anggota penjara yang membuat rondaan mendapati banduan berkenaan telah menggantung diri menggunakan pakaian yang dibekalkan, di jerejak lubang angin sel penempatannya. 

Supri berkata tindakan segera diambil untuk menyelamatkan banduan dengan menurunkannya dan dihantar ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan, bagaimanapun, banduan itu disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan Hospital Kluang. 

Beliau berkata pengurusan Penjara Kluang telah menjalankan prosedur penjara yang ditetapkan selain tindakan membuat laporan polis, memaklumkan keluarga, memastikan kehadiran koroner dan menjalankan siasatan. 

Sementara itu, mengenai kemudahan rawatan kesihatan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Penjara Sungai Buloh, beliau berkata berasaskan prosedur penjara, semua banduan akan diperiksa kesihatan oleh Pegawai Perubatan semasa kemasukan dan dari semasa ke semasa jika keadaan memerlukan. 

"Seterusnya, bagi banduan yang memerlukan rawatan lanjut di hospital luar penjara termasuk rawatan dari pakar akan segera dirujuk oleh pegawai berkenaan," katanya.

Supri berkata, sejak menjalani hukuman penjara mulai 10 Feb sehingga 29 Mei lepas Anwar telah diperiksa oleh Panel Pakar Perubatan dari Hospital Kuala Lumpur. 

"Manakala bagi pemeriksaan harian, ia dilaksanakan oleh Pegawai Perubatan Penjara Sungai Buloh. Keadaan kesihatan semasa beliau adalah stabil," katanya. 

Menurutnya, Jabatan Penjara tidak pernah menghalang seseorang banduan untuk mendapatkan rawatan lanjut di hospital setelah disyorkan atau diarahkan oleh pegawai perubatan.    -- BERNAMA

Jabatan Penjara

Artikel Sebelum

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM