Kempen Inisiatif Malaysia Bantu 100 Kanak-Kanak Nepal - Semasa | mStar

Kempen Inisiatif Malaysia Bantu 100 Kanak-Kanak Nepal

Adelyn Lim

PETALING JAYA:  Masa depan lebih cerah buat 100 kanak-kanak Nepal yang diletakkan di bawah kempen Rainbow of Life Forces (ROLF), bulan lepas.

Di Nayapati, Kathmandu, dapat dilihat kanak-kanak membaca buku, ditemani cahaya lampu dan lilin, malahan ia menjadi rutin selepas kejadian gempa bumi.

Di tempat perlindungan mereka, anak-anak ini menyedari kebimbangan penjaga mereka yang terpaksa berusaha mendapatkan makanan, air bersih dan keperluan lain.

"Mereka terselamat tetapi tidak kampung halaman mereka yang musnah. Gangguan bekalan elektrik dan kerosakan jalan raya telah menyebabkan bandar yang didiami hampir terputus hubungan daripada kemudahan, menjadikan komunikasi lebih sukar," kata Pengasas Rolf, Adelyn Lim.

Rolf adalah inisiatif Malaysia yang bertujuan untuk memenuhi kehendak kanak-kanak. Di Nepal, Rolf bekerjasama dengan Drikung Kagyu Rinchen Ling Monastery di Nayapati untuk menunaikan hasrat kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

Adelyn pada mulanya menerima laporan bahawa beberapa kanak-kanak hilang selepas gempa bumi.

Bagaimanapun, bersyukur apabila menerima panggilan pada lewat Ahad memaklumkan bahawa semua 100 kanak-kanak berada dalam keadaan baik.

"Saya sedang cuba untuk mendapatkan syarikat penerbangan bagi membantu kami mengangkut barang keperluan ke Kathmandu," kata Adelyn.

Kedutaan Nepal di Malaysia akan mempunyai Tabung Bantuan Bencana Nepal untuk mengumpul dana bagi pembinaan semula negara ini.

Duta Nepal ke Malaysia, Dr Niranjan Man Singh Basnyat berkata, penduduk di sana sedang tidur di tempat terbuka kerana mereka masih bimbangkan gempa susulan.

"Kedutaan akan berhubung dengan Nepal Airlines, Penerbangan Malaysia, AirAsia dan Malindo Air untuk menghantar kemudahan dan barang keperluan," katanya.

Dr Basnyat berkata, terdapat 850,000 pekerja Nepal di Malaysia dan beliau berharap majikan akan memberikan mereka gaji sebulan lebih awal untuk membantu keluarga mereka pulang ke rumah.

Setiausaha Agung Persatuan Bulan Sabit Merah, Datuk Sayed A. Rahman Sayed Mohd berkata, mereka akan menghantar AS$10,000 (RM35,600) kepada Palang Merah Nepal, selain mencari sumbangan orang ramai.

Sumbangan boleh dihantar kepada Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia melalui akaun Maybank 5144-2210-2657 atau melalui cek untuk dana bantuan gempa bumi Nepal.

Malaysia telah diminta untuk menangguhkan seketika daripada menderma barang-barang seperti makanan, pakaian atau selimut kerana kos pengangkutan adalah mahal.

Yayasan The Tzu Chi juga menghantar 15 anggota dan pasukan perubatan di sana.


Rolf , Adelyn Lim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hasan Bukan Calang-Calang Ahli Politik

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain