Mahkamah Hidupkan Semula Kes Saman Pencen Bekas MP Beruas - Semasa | mStar

Mahkamah Hidupkan Semula Kes Saman Pencen Bekas MP Beruas

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan di sini pada Isnin menghidupkan semula kes saman bekas Ahli Parlimen Beruas berhubung pembayaran pencennya sebagai ahli parlimen selama dua penggal.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Mohd Zawawi Salleh membenarkan rayuan Su Liang Yu untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh menolak saman pemulanya terhadap Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (Bahagian Pencen), Ketua Pentadbiran Parlimen dan kerajaan Malaysia.

Beliau turut menghantar balik kes itu ke Mahkamah Tinggi Ipoh dan didengar di hadapan seorang hakim lain.

Mohd Zawawi, yang bersidang bersama-sama Hakim Vernon Ong Lam Kiat dan Datuk Abdul Rahman Sebli, menetapkan 19 Mei ini untuk sebutan kes di mahkamah tersebut.

Beliau juga mengarahkan pihak responden memfailkan afidavit jawapan kepada saman pemula yang dikemukakan oleh Su dalam masa sebulan.

Dalam saman pemula, Su menyatakan beliau adalah bekas Ahli Parlimen Beruas di Perak untuk dua penggal dari 1969 hingga 1978 dan bersara daripada politik selepas tewas pada Pilihan Raya Umum 1978.

Beliau berkata sebaik mencecah usia 50 tahun, beliau menerima pencen bulanan sebanyak RM1,500.

Bagaimanapun, Su mendakwa pada April 1986, pihak responden menghentikan bayaran pencen atas alasan beliau tidak lagi layak mengikut Perkara 48 (1)(e) Perlembagaan Persekutuan selepas disabitkan atas kesalahan jenayah dan dihukum denda RM2,000 oleh mahkamah.

Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan menyatakan seseorang anggota Parlimen boleh dilucutkan kelayakannya jika dijatuhi hukuman penjara lebih daripada setahun atau didenda lebih daripada RM2,000 dan tidak menerima pengampunan.

Su berkata pada 30 Jun 2011, Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata Ahli Parlimen Batu, Tian Chua tidak hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen selepas dihukum denda RM2,000 oleh mahkamah kerana menghalang tugas polis ketika menghadiri demonstrasi.

Speaker Dewan Rakyat itu berkata kelayakan ahli Parlimen itu hanya lucut jika dia didenda melebih RM2,001.

Berikutan perkembangan terbaru itu, Su berkata beliau menulis surat kepada pihak responden bagi mengembalikan semula pembayaran pencen tetapi ia ditolak.

Beliau mendakwa tindakan responden untuk menghentikan pembayaran pencen bulanannya adalah tidak sah.

Su membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan pihak responden untuk membatalkan saman pemula atas alasan beliau perlu memfailkan tindakan melalui semakan kehakiman dan bukan saman pemula.

Su diwakili oleh peguam Edmund Bon dan Stephen Su manakala pihak responden oleh Peguam Kanan Persekutuan, Maisarah Juhari.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai.