Kredibiliti Petisyen Pembebasan Anwar Oleh White House Diragui - Ahmad Shabery - Semasa | mStar

Kredibiliti Petisyen Pembebasan Anwar Oleh White House Diragui - Ahmad Shabery

Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
KUALA LUMPUR: Kredibiliti petisyen menuntut kebebasan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dipaparkan di laman sesawang White House kini amat diragui selepas isu penarikan petisyen itu pada Selasa.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada Rabu berkata tindakan pengendali laman sesawang White House memaparkan kembali petisyen itu selepas ditarik pada Selasa juga membuktikan pejabat rasmi Presiden Amerika Syarikat (AS) itu mempunyai sistem kawalan teknologi maklumat (IT) yang lemah.

Katanya alasan bahawa petisyen itu yang ditolak White House pada Selasa atas kesilapan sistem, tetapi muncul semula di talian pada Rabu dan dikatakan sudah mencapai 100 ribu sokongan juga adalah mencurigakan dan memalukan negara itu.

"Semalam mereka buat kenyataan bahawa petisyen yang dibuat untuk meminta campur tangan White House terhadap kes Anwar Ibrahim telah ditolak kerana berlakunya penipuan...tetapi hari ini mereka tarik balik dan kata tiada penipuan, dalam masa serta-merta mereka katakan bilangan tanda tangan sudah cukup 100,000.

"Bagi saya kenyataan yang dibuat itu amat pelik dan memalukan pihak kerajaan AS yang sepatutnya mempunyai sistem IT paling canggih di dunia", katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, pada Rabu.

Pada Selasa, satu petisyen menuntut pembebasan Anwar daripada penjara yang tersiar melalui platform 'We the People' dalam laman sesawang White House, dikeluarkan pentadbirnya kerana dikatakan melanggar peraturan ditetapkan.

Ahmad Shabery berkata kesilapan itu menyebabkan keseluruhan kredibiliti petisyen itu musnah sama sekali.

Katanya seluruh rakyat Malaysia serta masyarakat dunia juga seharusnya menganggap petisyen itu sebagai alat untuk kepentingan tertentu, termasuk usaha untuk menjustifikasikan campur tangan AS terhadap negara lain.

Perkara itu katanya membimbangkan kerana terdapat pihak tertentu yang cuba melobi hanya untuk kepentingan sendiri.

Kesilapan AS itu turut mengundang pelbagai reaksi rakyat menerusi komen di laman Facebook kedutaan itu di sini.

Antaranya, Sharif Banafee Shaza Irinah dengan komen "Jangan campur urusan kami..hormati negara kami!" dan Ben J Yeo "Secara jujur saya setuju tiada kuasa asing mencampuri masalah negara kami".

Turut memberi komen, Hafiz Hilmi Md Rijani "Saya tidak faham kenapa pambangkang Malaysia minta tolong dari kamu semua. Selesaikan masalah anda sendiri dulu, sebelum bantu orang lain".

Sementara itu Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional Tan Sri Shahrir Abdul Samad pula menyifatkan tindakan AS itu menghilangkan keyakinan rakyat dan seluruh masyarakat dunia.

"Saya hilang terus kepercayaan ke atas apa yang dibuat oleh White House secara online, kerana penipuan ini bukan datang dari sebelah kita tetapi ada intervensi pihak lain yang rapat dengan kedutaan AS," katanya.

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Anwar dijangka menghadap Agong Isnin