Pilih BN Sebagai Kerajaan Pusat, Negeri Demi Pembangunan - Najib

Najib memutar kepala paip sebagai simbolik perasmian Loji Rawatan Air Serian, Samarahan di Serian, Jumaat. Turut sama Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu dan Menteri Kemajuan dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal (dua, kanan) dan Menteri Pengurusan Sumber dan Alam Sekitar Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (kanan).

SERIAN: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, rakyat perlu memilih Barisan Nasional (BN) sebagai kerajaan pusat dan kerajaan negeri demi kepentingan pembangunan yang memanfaatkan mereka.

Beliau berkata, jika kedua-dua kerajaan datang dari parti sama, projek pembangunan untuk rakyat lebih mudah dilaksanakan.

"Tahun 2011, saya datang ke Serian dan umum kerajaan akan bina loji rawatan air ini. Kemudian Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menerusi Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dengan kerjasama kerajaan negeri (Sarawak) telah menjayakan projek ini.

"Hari ini, saya datang sekali lagi untuk menzahirkan bahawa janji telah pun ditunaikan. Kerjasama ini adalah bukti jika kerajaan dipilih dari parti yang sama, projek pembangunan kepada rakyat akan lebih mudah," kata beliau ketika berucap merasmikan Loji Rawatan Air Serian di sini, Jumaat.

Turut hadir Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu Numpang, Mohd Shafie, Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof, Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Perhubungan Sarawak Datuk Seri Michael Manyin Jawong dan Anggota Parlimen Serian Datuk Seri Richard Riot.

Loji Rawatan Air Serian dibina pada 2011 dan siap sepenuhnya pada 28 Mac 2013 dengan kos RM116,500. Ia memberi manfaat kepada 5,000 penduduk sekitar Serian.

Projek itu melibatkan pembinaan loji rawatan air berkapasiti 50 juta liter, pembinaan tangki simpanan air berkapasiti 18ml dan pemasangan paip pelbagai saiz sepanjang 17.22 kilometer.

Mengulas lanjut, Najib berkata lawatan beliau di beberapa kawasan di Sarawak hari ini juga bukan sekadar lawatan kerja biasa sebaliknya membawa beberapa projek pembangunan untuk kemudahan rakyat negeri ini kerana menyokong BN selama ini.

"Kita beri semua projek pembangunan ini kepada rakyat Sarawak sebab kita tahu dan kenal hati budi rakyat Sarawak kepada BN," katanya.

Beliau turut mengingatkan rakyat Sarawak supaya tidak tertipu dengan permainan politik pembangkang, yang dilihat semakin aktif di kawasan pedalaman negeri ini, sedangkan kerajaan BN sudah sekian lama membantu rakyat Sarawak.

"Jangan termakan, tertipu dengan propaganda mainan politik pembangkang, realitinya rakyat hanya boleh bergantung kepada BN.

"Projek loji rawatan air ini antara bukti jelas bahawa ia bukan lagi janji, bukan retorik tetapi bukti yang sudah tidak boleh disanggah bahawa kerajaan BN membantu dan menunaikan janji kepada rakyat," katanya.

Beliau turut mengingatkan keperluan rakyat untuk terus memilih BN yang mewakili parti-parti yang mengamalkan dasar sederhana serta tidak ada percanggahan dari segi dasar induk antara satu sama lain.

"Kalau nak pilih parti, mesti pilih yang ada kesamaan dari segi dasar induknya. Kalau kita (parti) berbalah dari segi dasar induk, bagaimana kita boleh tentukan kestabilan politik,"katanya.

Najib turut berjanji beliau dan barisan kabinet Persekutuan serta kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem akan membantu Sarawak membangun seiring dengan negeri-negeri lain di Semenanjung.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain