Bersedia Hadapi Lebih Banyak Serangan Siber Tahun Depan

PETALING JAYA: Jika anda rasakan serangan siber seperti yang berlaku kepada Sony Pictures Entertainment hanya boleh berulang lagi di Hollywood, fikirkan semula.

Ia adalah satu petanda bahawa ia akan berlaku di peringkat global pada 2015, kata pakar keselamatan siber.

Dalam serangan siber ke atas Sony pada 24 November lalu, penggodam 'mencuri' beberapa data peribadi, memadam salinan asal dari komputer syarikat tersebut dan meninggalkan mesej berbaur ancaman untuk mendedahkan maklumat itu sekiranya Sony tidak memenuhi tuntutan mereka.

Nigel Tan, pengarah kejuruteraan sistem untuk syarikat keselamatan perisian Symantec Malaysia berkata, kebocoran data utama pada 2014 akan menjadikan keselamatan siber dalam perhatian pada 2015.

"Dengan sifat saling berhubung Internet global dan infrastruktur yang banyak, aliran rentas sempadan data tidak dapat dielakkan dan perlu diberi perhatian yang sewajarnya.

"Malaysia terjejas dengan pencerobohan data pada tahun ini dan akan terus menerima kesannya pada tahun depan," katanya.

Tan mengimbau kembali serangan penggodam ke atas sebuat laman web yang dikenali sebagai Insecam pada bulan lalu yang memuat turun dan memaparkan imej dari kamera web pada peranti CCTV atau kamera IP di seluruh dunia termasuk dari Babycams.

Symantex menjangkakan lebih banyak data mega digodam pada tahun depan, terutamanya dengan peningkatan penggunaan peranti mudah alih untuk kemudahan e-pembayaran dan teknologi perkomputeran bagi penyimpanan maklumat peribadi dan sulit.

"Peranti mudah alih akan menjadi sasaran menarik untuk penjenayah siber pada 2015.

"Peranti mudah alih juga digunakan untuk menyimpan maklumat peribadi dan sulit. Ia akan dibiarkan aktif sepanjang masa, menjadikannya sasaran utama kepada penjenayah siber," katanya.

Beliau berkata, peningkatan penggunaan automasi pintar di rumah seperti televisyen pintar, router rumah dan aplikasi penghubung kereta turut mendorong serangan siber kerana kebanyakan alat ini dihubungkan kepada rangkaian Internet.

Pakar undang-undar siber, Dr Sonny Zulhuda bersetuju bahawa idea penyegerakan dan penghubung automasi pintar di rumah akan memikat pengguna dan penjenayah.

"Pengguna perlu seimbang dalam menggunakan peralatan ini dan teknologi pintar dengan usaha untuk memelihara keselamatan, privasi dan kerahsiaan.

"Banyangkan betapa ramai pengguna peranti mudah alih bimbang mengenai penyimpanan pengimbas malware terbaik di dalam peranti mereka. Dalam fikiran penjenayah, dalam erti kata lain, ini menjadikan tugas mereka lebih mudah.

Dr Sonny, yang juga pembantu profesor di fakulti undang-undang di Unversiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berkata, akan tiba pada satu tahap orang ramai akan letih dengan pencerobohan dan penyalahgunaan privasi mereka.

"Di Malaysia, sebagai contoh, lebih ramai pengguna sedar mengenai keperluan untuk melindungi data peribadi, terima kasih kepada penguatkuasaan PDPA 2010.

"Mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan pembangunan dan penembusan insurans siber sebagai produk baharu untuk industri insurans di negara ini," katanya.

Imam Hoque, pengarah urusan perniagaan analisis perisian dan perkhidmatan di syarikat SAS berkata, anatara sebab lain mengapa jenayah siber mensasarkan peranti mudah alih adalah peningkatan jumlah syarikat yang menyarankan penggunaan peranti tersebut di dalam polisi kerja mereka.

"Ini ditambah pulak dengan satu trend bagi perniagaan untuk menyediakan lebih banyak kaedah interaksi dengan pengguna yang menggunakan peranti mudah alih yang mendorong kepada serangan penggodam.

"Kemunculan lebih banyak kit perisian berniat jahat untuk peranti mudah alih akan mempercepatkan jumlah serangan ke atas saluran mudah alih," katanya.

Hoque berkata, trend berterusan untuk menyimpan data dalam peranti ditambah pula dengan publisiti kehilangan data dari syarikat seperti Sony akan menggalakkan lebih ramai penggodam untuk mempertimbangkan melancarkan beberapa siri serangan siber.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) CyberSecurity Malaysia, Dr Amirudin Abdul Wahab berkata, ketika malware terus meningkat dengan mendadak dalam peranti mudah alih untuk menyerang individu, penjenayah siber juga akan mengeksploitasi peranti tersebut bagi ancaman APT (Advance Persistent Threats) pada sasaran tersebut yang akan memberi kesan kepada keselamatan, kemakmuran dan keselamatan awam seperti infrastruktur kritikal dan syarikat-syarikat terkemuka.

"Kami menjangkakan serangan APT dijalankan menggunakan gabungan kecanggihan teknikal, perancangan dan penyelarasan cemerlang dan kejuruteraan sosial," katanya.

Beliau berkata, satu lagi ancaman utama siber pada tahun depan adalah disebabkan peningkatan pengaruh media sosial.

Artikel Sebelum

Palanivel Tidak Akan Letak Jawatan

Artikel Berikut

Artikel Lain

Lelaki jual vaksin Covid-19 palsu ditahan

Harga petrol, diesel naik