Kerugian Akibat Air Terbuang RM2 Bilion Setahun - KP JBA - Semasa | mStar

Kerugian Akibat Air Terbuang RM2 Bilion Setahun - KP JBA

Kejadian paip bocor antara yang mengakibatkan kerugian mencecah RM2 bilion,

KUALA NERUS: Negara dianggarkan mengalami kerugian  antara RM1 bilion hingga RM2 bilion akibat kehilangan kira-kira 36 peratus air atau air tak berhasil (NRW) setahun, kata Ketua Pengarah Jabatan Bekalan Air (JBA), Ir Noor Azahari Zainal Abidin.

Beliau berkata, NRW disebabkan dua faktor utama iaitu kehilangan air secara fizikal sama ada dicuri atau bacaan meter air pengguna tidak tepat yang menyebabkan mendapat pulangan hasil menjadi rendah.

Beliau berkata, satu lagi punca kehilangan air adalah disebabkan paip bocor, pecah, limpahan air di kolam rawatan dan sebagainya.

"Kadang-kadang terdapat berlaku kebocoran yang kecil, tetapi ia mengambil masa yang lama, jadi ia mengakibatkan kehilangan air yang agak tinggi," katanya kepada pemberita pada majlis penutup mesyuarat tahunan Jurutera Air Daerah SeMalaysia di sini, Khamis.

NRW adalah jumlah kuantiti air yang dibekalkan kepada pengguna tetapi tidak memberi pulangan hasil kepada syarikat air yang membekalkannya.

Noor Azahari berkata, kerajaan menyasarkan untuk mengurangkan NRW sehingga 25 peratus sehingga penghujung Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10).

Berhubung kes kecurian air, beliau berkata ia tidak melibatkan jumlah yang  tinggi iaitu dianggar melibatkan dua peratus sahaja setahun di seluruh negara, namun, menurutnya ada negeri yang mengalami masalah kecurian air agak tinggi seperti Sabah.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan liputan bekalan air agak rendah di Kelantan berbanding negeri lain berikutan ada antara mereka lebih suka menggunakan air perigi.

"Kadang-kadang bukan disebabkan paip air tidak ada di depan rumah mereka,  tetapi mereka lebih suka guna air perigi," katanya.

Katanya, Kelantan ada memohon peruntukan melibatkan jumlah yang besar iaitu lebih RM1 bilion bagi meningkatkan sistem bekalan air yang baik dan menyeluruh untuk negeri itu.

"Kita akan buat kajian terlebih dahulu, kalau yakin betul dan ia boleh  dilaksanakan kita akan buatlah apa yang sepatutnya," katanya.

JBA , air , NRW , bocor

Artikel Sebelum

Buku Katolik Yang Dirampas Dipulangkan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain