Perkahwinan Pada Usia Remaja Berisiko Tinggi - Semasa | mStar

Perkahwinan Pada Usia Remaja Berisiko Tinggi

PETALING JAYA: Pertubuhan Pertolongan Wanita  (WAO) sangat bimbang dengan laporan yang menunjukkan kira-kira 80, 000 wanita di negara ini berkahwin pada usia remaja, hal ini kerana ia didakwa boleh memudaratkan kesihatan fizikal dan mental anak muda. 

Pengarah Eksekutifnya, Ivy Josiah berkata mereka yang berusia di bawah 18 tahun masih belum bersedia secara fizikal dan mental untuk memberikan komitmen kepada alam perkahwinan. 

"Terutamanya kepada wanita, tubuh mereka yang masih muda belum bersedia untuk mengandung serta melahirkan anak. Ini akan hanya meningkatkan faktor kadar kematian ibu ketika melahirkan anak," katanya ketika dihubungi. 

Pada Selasa, Dana Populasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNFPA) mengenai laporan 'Populasi Dunia 2014' menunjukkan dalam bancian yang dijalankan pada 2010 memaparkan kira-kira 80,000 wanita di Malaysia berkahwin pada usia 15 hingga 19 tahun.

Sementara golongan remaja lelaki yang berkahwin pada usia remaja pula mencatatkan jumlah sehingga 70,000 orang. 

Pengurus Program Sister In Islam, Suri Kempe berkata pasangan muda mempunyai pengalaman yang cetek mengenai kaedah pencegahan kehamilan dan informasi mengenai kesihatan reproduktif. 
 
"Mereka mungkin kerap melakukan hubungan seks, dengan mengandung beberapa kali dan melahirkan anak sebelum fizikal matang dan mereka bersedia secara psikologi. 

"Kadar kematian ketika mengandung lebih tinggi dikalangan remaja wanita yang berusia antara 15 hingga 19 tahun. Remaja wanita berusia bawah 15 tahun mempunyai risiko kematian ketika bersalin lima kali ganda berbanding mereka yang berusia lebih daripada 20 tahun," katanya. 

 Josiah dan Kempe turut melahirkan kebimbangan terhadap masa depan, pasangan muda yang tidak menyambung pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi. 

Mengambil contoh kes perkahwinan, Mohd Muaz Mislan, 15 yang mendirikan rumah tangga dengan seroang remaja wanita berusia  17 tahun di Johor pada 30 November lalu, Kempe berkata: "Remaja lelaki berkenaan mungkin terpaksa berhenti belajar untuk bekerja bagi menampung kehidupan isterinya. Namun apakah jenis pekerjaan yang sesuai untuknya?

"Dia bukan sahaja terlalu muda malah masih belum boleh memiliki lesen memandu, mungkin juga sukar memperoleh pekerjaan bagi menampung kehidupan dia dan isterinya, malah anak jika mereka memilikinya satu hari nanti."

Kempe berkata tindakan membenarkan pasangan remaja berkahwin akan mewujudkan sikap kebergantungan terhadap negara, kerana mereka terpaksa bergantung kepada keluarga, malah sistem kebajikan sosial negara. 

"Kebanyakan mereka yang berkahwin pada usia remaja datang daripada keluarga berpendapatan rendah. Apa yang mereka lakukan hanya mengekalkan kehidupan dalam kemiskinan," katanya. 

Josiah turut memberi amaran bahawa pasangan ini mungkin berhadapan dengan kemeseletan dalam hidup kerana mereka baharu sahaja ingin menyesuaikan diri terhadap kehidupan selepas berkahwin. 

"Selepas berkahwin, mereka perlu memikul peranan dan tanggungjawab baharu, bukan itu sahaja mereka juga perlu berhadapan dengan perubahan seperti mengenali saudara mara baharu. 

"Mereka masih lagi bersikap keanak-anakan namun terpaksa bersikap seperti orang dewasa dan matang daripada usia sebenar," kata Josiah sambil menambah ramai yang tidak menyambung pengajian sekaligus menyekat peluang masa depan mereka.

berkahwin pada usia remaja , WAO

Artikel Sebelum

Komik Kampung Boy Raih Anugerah Di Jepun

Artikel Berikut

RM1 Juta Jalankan Kursus Pembantu Rumah Tangga

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain