Hakim Wellington Benar Dedah Identiti Diplomat Malaysia

Mahkamah Tinggi Wellington.
PETALING JAYA: Hakim Mahkamah Tinggi Wellington telah membatalkan arahan untuk tidak didedahkan identiti diplomat Malaysia yang didakwa terlibat dengan serangan seksual terhadap wanita warga New Zealand.


Berikutan itu, sebaik sahaja mendapat kebenaran pihak kehakiman,  media New Zealand telah mengumumkan nama warga Malaysia yang memegang portfolio pertahanan di Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di New Zealand.  

Media negara itu memaklumkan, Muhammad Rizalman Ismail adalah lelaki yang disyaki terbabit dalam kes berkenaan.

Wisma Putra turut mengadakan sidang akhbar berhubung perkara itu.

Menurut laporan, lelaki yang berusia 30-an itu didakwa mengikut seorang wanita berusia 21 tahun dan melakukan serangan ke atasnya pada bulan lepas.

Dia didakwa oleh polis New Zealand kerana merompak dan menyerang dengan cubaan untuk merogol, di mana setiap kesalahan itu membawa kepada hukuman penjara maksimum 10 tahun.

Nama lelaki dan butiran kes itu enggan didedahkan oleh Hakim Mahkamah Daerah Wellington atas alasan bagi melindungi identiti mangsa. 

Polis New Zealand mendakwa warga Malaysia itu atas tuduhan merompak dan menyerang mangsa dengan cubaan merogol, di mana setiap kesalahan itu membawa hukuman penjara maksimum selama 10 tahun.identiti, diplomat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain