Maklumat Bangsa Diisi Dalam Keadaan Tertentu - Joseph Entulu

Joseph Entulu.
KUALA LUMPUR: Keperluan mengisi maklumat bangsa dalam borang tertentu berkaitan urusan kerajaan hanya terhad dalam situasi tertentu bagi memenuhi kehendak Perlembagaan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Belaun.
 
Beliau berkata walaupun penggunaan borang rasmi tanpa maklumat indentiti kaum telah digunakan, namun dalam keadaan tertentu ada beberapa keperluan untuk ia diisi dan disimpan, khususnya bagi bangsa atau suku kaum yang mempunyai bilangan yang kecil.
 
"Antara keperluan pengisian maklumat kaum adalah bagi memenuhi kehendak peruntukan Perkara 153, Perlembagaan Persekutuan iaitu memelihara kedudukan dan kepentingan sah kaum-kaum di Malaysia. 

"Misalnya suku kaum yang tidak diketahui ramai seperti Irranun di Sabah dan Berawan di Sarawak...ia adalah untuk keperluan tersebut (Perlembagaan)," katanya menjawab pertanyaan Senator Datuk Dr Lucas Umbul pada sidang Dewan Negara di sini, Selasa.

Penyimpanan maklumat itu juga adalah bagi keperluan berkaitan penyelidikan untuk menentukan golongan kumpulan pengisi, bukannya untuk tujuan diskriminasi, katanya.

Artikel Sebelum

Hudud: Sarawak Ikut Keputusan PM

Artikel Berikut

Bekas Pengarah JKKN Dituduh Rasuah

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain