suria

AirAsia Minta Maaf Berhubung Artikel Majalah Dalam Penerbangan

Gambar artikel yang dimuatkan dalam majalah dalam penerbangan AirAsia yang telah tersebar di media sosial.
PETALING JAYA: AirAsia telah membuat permohonan maaf berhubung artikel yang disiarkan oleh majalah dalam penerbangan, 3sixty edisi April yang dilihat seolah-olah menyindir kejadian kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Dalam satu kenyataan pada Sabtu, Pengerusi Eksekutif AirAsia Datuk Kamarudin Meranun berkata artikel itu dicetak sebelum kejadian tragis itu berlaku, tetapi majalah itu akan dihapuskan serta-merta dari semua penerbangan pesawat AirAsia.

"Dengan rasa kesal yang mendalam dan penyesalan saya ingin memohon maaf di atas sebarang kesalahan artikel dari perspektif juruterbang dalam terbitan terbaharu majalah pelancongan 3Sixty," katanya.

Kamarudin yang juga penerbit majalah itu berkata mereka telah menangani isu ini untuk memastikan bahawa ia tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan.

"Tindakan disiplin juga akan diambil terhadap pasukan editorial," katanya.

Artikel ini telah menyebabkan kemarahan pengguna-pengguna internet dan laman sosial tidak lama selepas gambar artikel majalah syarikat penerbangan bajet itu tersebar di ruang siber malam Jumaat.

Artikel ini menyiarkan tentang sistem GPS yang digunakan dalam navigasi penerbangan dan termasuk insiden lalu di mana juruterbang telah mendarat di lapangan terbang yang salah.

Gambar yang tersebar juga menunjukkan ayat: "Latihan dan Persediaan- Di Air Asia latihan juruterbang adalah berterusan dan sangat teliti.

"Yakinlah bahawa kapten anda bersedia sepenuhnya untuk memastikan pesawat anda tidak tersasar. Selamat terbang."

Kamarudin menjelaskan seksyen itu memuatkan artikel untuk ruangan penerbangan bulanan yang ditulis oleh Kapten Lim Khoy Hing, juruterbang bersara yang sebelum ini berkhidmat dengan AirAsia dan Malaysia Airlines.

Katanya, sebagai penyumbang artikel bulanan Kapten Lim menyediakan semua artikel beliau terlebih dahulu sebelum majalah siap dicetak.

"Secara tidak sengaja dan malangnya, isu semasa tentang GPS dan radar itu itu turut dibincangkan artikel dalam majalah yang telah dicetak sebulan sebelum tarikh terbitan.

"Ini adalah masa yang benar-benar sukar bagi negara dan kata-kata tidak dapat menggambarkan bagaimana perasaan saya secara peribadi terhadap kejadian ini.

Dalam reaksi segera, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes, tweeted, "Sebaik sahaja kami diberitahu di Twitter, kami segera menarik balik majalah. Kami meminta maaf sekali lagi. Ia menjadi saat-saat yang sukar bagi semua dalam industri".

Artikel Lain