suria

BN Kedah Senarai Empat Nama Calon PRK Sungai Limau

KUALA KANGSAR: Barisan Nasional (BN) Kedah telah menyenaraikan empat nama untuk dipilih sebagai calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau pada 4 November ini.

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata senarai itu telah diserahkan kepada Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Saya dimaklumkan beliau (Muhyiddin) akan berbincang perkara ini dengan Pengerusi BN (Datuk Seri Najib Tun Razak). Saya menantikan keputusan mereka," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Jamuan Aidiladha di sini, Rabu.

Kerusi DUN Sungai Limau dalam Parlimen Jerai kosong berikutan kematian penyandang yang juga bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Azizan Abdul Razak akibat komplikasi jantung dan kencing manis pada 26 September lepas.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), Azizan mengekalkan DUN Sungai Limau bagi penggal kelima berturut-turut dengan majoriti 2,774 undi membabitkan saingan empat penjuru termasuk sepupunya, Mohd Fazillah Mohd Ali mewakili BN.

Ditanya sama ada pemilihan Umno Sabtu ini boleh menjejaskan persediaan parti bagi menghadapi pilihan raya kecil itu, Mukhriz berkata: "InsyaAllah tidak. Kita telah berbincang dengan Umno Bahagian Jerai berhubung perkara itu kerana di situ pun ada pertandingan."

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah itu berkata semua pihak yang bertanding di peringkat Umno bahagian itu telah memberi jaminan bahawa keputusan pemilihan parti tidak akan menjejaskan pilihan raya kecil itu.

"Mereka akan rapatkan saf untuk menghadapi pilihan raya kecil ini kerana kita pun faham pilihan raya kecil ini adalah sangat-sangat besar," katanya.

Pada pemilihan parti kali ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom akan bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Jerai menentang penyandang, Datuk Shuhaimi Abdullah. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain