1,000 Penduduk Terengganu Sertai Himpunan Aman Bantah Kekejaman Tentera Mesir

KUALA TERENGGANU: Penderitaan rakyat Mesir termasuk kematian orang awam dalam pertempuran antara pasukan keselamatan dengan penyokong bekas presiden Mesir Dr Mohamed Morsi yang digulingkan, turut mendapat simpati rakyat Malaysia.

Pada Jumaat, kira-kira 1,000 penduduk mengadakan himpunan aman selepas solat Jumaat di Masjid Jamek Pengadang Baru di sini bagi membantah kekejaman yang dilakukan tentera terhadap penyokong bekas presiden itu.

Anggota Jawatankuasa Himpunan Aman Untuk Mesir Peringkat Negeri Terengganu, Wan Muhd Faizol Wan Abas berkata pihaknya akan terus mengadakan himpunan bersiri itu sebagai solidariti untuk rakyat Mesir.

"Walaupun tiada sumber rasmi mengenai angka korban dan kecederaan rakyat di negara itu, rakyat Malaysia tetap berdoa agar kemelut di negara itu segera berakhir," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan selama sejam itu.

Krisis politik di Mesir yang bermula 3 Julai lalu hingga menyebabkan negara itu berada dalam keadaan tidak stabil mencapai kemuncaknya apabila tentera mula bertindak menyurai perhimpunan penyokong Morsi di dua dataran utama di Kaherah. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain