suria

Adun Pinang Tunggal Kemuka Saksi Dakwaan Doktor Bersikap Rasis

Roslan Saidin.
Roslan Saidin.
Roslan Saidin.

KEPALA BATAS: Seramai empat saksi tampil ke hadapan bagi mendedahkan dakwaan mengenai seorang doktor berbangsa Cina di Hospital Kepala Batas enggan merawat mereka dalam kunjungan yang berasingan sejak Jun tahun ini.

Shahidah Saad, 27, Mariani Mansor, 22, Nurzawani Zakaria, 28, dan Hamid Salleh, 66, meluahkan kekesalan mereka terhadap keengganan doktor terbabit untuk memberikan rawatan ketika kecemasan.

Keempat-empat mereka hadir pada sidang media yang dibuat oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pinang Tunggal, Datuk Roslan Saidin di Bertam pada Selasa.

Roslan berkata, beliau menerima sebanyak enam aduan di mana lima daripada Hospital Kepala Batas dan satu dari Hospital Seberang Jaya sejak Mei tahun ini yang melibatkan seramai empat doktor.

"Ketika saya membangkitkan isu ini dalam sidang DUN (Dewan Undangan Negeri), saya memenuhi tanggungjawab saya sebagai wakil rakyat.

"Sekarang saya melengkapkan dakwaan-dakwaan itu dengan saksi-saksi, ini membuktikan bahawa saya tidak berbohong," katanya.

Roslan turut mendesak exco kesihatan negeri, Dr Afif Bahardin supaya memohon maaf kepada keluarga yang telibat dan meletakkan jawatannya.

"Semasa sidang DUN baru-baru ini, beliau (Afif) berkata perkara itu bukan di bawah pentadbirannya.

"Sebagai exco kesihatan, beliau seharusnya mengambil tindakan terhadap doktor yang terlibat," tambahnya.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya pada Jumaat menggesa supaya Jabatan Kesihatan Pulau Pinang menyiasat dakwaan mengenai tiga doktor Cina di Hospital Seberang Jaya dan Hospital Kepala Batas enggan untuk memberikan rawatan kepada pesakit Melayu.

Dakwaan itu merupakan yang pertama dibangkitkan oleh Roslan dalam sidang DUN baru-baru ini.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain