Portal Berita Tidak Akan Dilesenkan - PM - Semasa | mStar

Portal Berita Tidak Akan Dilesenkan - PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersama para pemenang Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2012 pada Malam Kewartawanan Malaysia 2013 di Kuala Lumpur, malam Rabu. Foto IZZRAFIQ ALIAS / THE STAR
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersama para pemenang Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2012 pada Malam Kewartawanan Malaysia 2013 di Kuala Lumpur, malam Rabu. Foto IZZRAFIQ ALIAS / THE STAR

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak akan mengambil tindakan melesenkan portal berita di negara ini sebagaimana yang dilakukan oleh -negara jiran, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau bagaimanapun berkata, bagi memelihara keharmonian nasional, kerajaan akan menguatkuasakan undang-undang sedia ada bagi memastikan bahawa mana-mana pihak yang cuba menanam kebencian menggunakan elemen kaum, agama dan bangsa.

“Atau pun memperkecilkan institusi raja dan berperlembagaan, mahu pun cuba ‘subvert’ (menjatuhkan) sistem demokrasi berparlimen boleh diambil tindakan undang-undang yang sedia ada,” katanya pada Malam Kewartawanan Malaysia 2013, di sini malam Rabu.

Baru-baru ini, Singapura menerusi Lesen Pembangunan Media di negara itu mengumumkan peraturan pelesenan bagi laman web berita seperti dikenakan terhadap media tradisional.

Najib berkata, landskap media dan organisasi berita di negara ini mengalami perubahan yang amat pesat, di mana media cetak dan elektronik dilengkapi dengan kehadiran media dalam talian.

Katanya, kepelbagaian dan perbezaan pendapat yang wujud di negara ini sebenarnya harus berakar kepada identiti dan jati diri Malaysia.

“Kebebasan bersuara Malaysia yang membesar daripada akar tradisi jati akan memiliki kebijaksanaan untuk menghakis ketidakpercayaan dan perasaan syak wasangka yang melampau,” katanya.

Beliau menambah, tidak salah untuk berlainan pendapat namun adakah perbezaan pendapat itu membuak-buak sehingga wujudnya ketidakpercayaan dan syak wasangka melampau yang sebenarnya asing daripada budaya Malaysia.

“Untuk demokrasi benar-benar berfungsi seperti yang sepatutnya, rakyat dan pengamal media semestinya berpegang kepada pendirian mulia supaya tiada di antara kita yang menyimpang mahu pun menyalahgunakan kuasa,” katanya.

Dalam pada itu, Najib berkata, bagi menangani ‘cabaran kematangan’ sebagai sebuah negara bangsa yang semakin dewasa, perjalanan media sosial tidak terus disalahgunakan dan rakyat seharusnya berpegang kepada prinsip dan nilai tanggungjawab terhadap apa jua maklumat yang disiarkan.

"Untuk itu saya ingin lontarkan kepada rakyat dan kalangan pengguna media sosial untuk mencadangkan apakah bentuk kawalan positif yang perlu dilaksanakan bagi memastikan nilai kebertanggungjawaban itu, dan maklumat yang disampaikan tidak melanggar undang-undang.

“Cadangan yang dikemukakan itu biarlah tidak bercanggah dengan Akta Komunikasi dan Multimedia serta Rang Jaminan MSC Malaysia yang menegaskan tiada tapisan terhadap internet," katanya.

Malam Kewartawanan Malaysia menyaksikan 264 bahan penyertaan dari 26 organisasi media cetak dan elektronik yang diadili oleh barisan panel hakim, dan 13 pemenang pelbagai kategori disenaraikan Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2012.

Wartawan Berita Harian, Sophia Ahmad dinobatkan sebagai pemenang Hadiah Kajai HKM menerima hadiah berupa wang tunai RM30,000 serta sekeping syiling emas seberat 100 gram bernilai RM16,000.

Wartawan The Star, Isabelle Lai turut merupakan antara penerima anugerah menerusi kategori Kewartawan Alam Sekitar Cemerlang-Petronas, yang menerima hadiah wang tunai RM15,000.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain