ABU Pantau Pengundi Mencurigakan Pada PRU-13

KUALA LUMPUR: Badan bukan kerajaan (NGO) Asalkan Bukan Umno (ABU) akan memantau pengundi secara aman pada hari pengundian bagi memastikan tiada rakyat asing mengundi.

Pemimpin ABU, Haris Ibrahim telah mengumpulkan beberapa Skuad Tahan (Team ABU Halang Asing Undi) di seluruh negeri untuk 'menjaga kesucian proses pilihan raya'.

Bercakap kepada pemberita pada sidang media di Ibu Pejabat ABU di sini Jumaat, Haris berkata, skuad tersebut yang terdiri daripada rakyat Malaysia akan mendekati pengundi meragukan di pusat mengundi dan meminta mereka menunjukkan kad pengenalan.

Ahli skuad juga akan bertanya soalan seperti tempat lahir atau sekolah untuk mengesahkan pengundi itu bukanlah rakyat asing.

"Malaysia adalah milik rakyat dan sebarang cubaan untuk menipu hak asas kita tidak akan diterima," kata seorang sukarelawan ABU, Jason S Ganesan.

Haris berkata, Skuad Tahan akan bertindak secara sopan dan penuh hormat.

Sepanjang dua bulan lalu, ABU telah mengedarkan risalah amaran kepada rakyat asing untuk tidak mengundi pada pilihan raya akan datang.

Risalah itu ditulis dalam bahasa Urdu, Melayu, Burma dan Arab.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain