8,500 Kartun Rokok Seludup Bernilai RM856,000 Termasuk Cukai Dirampas

ALOR SETAR: Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) Kuala Kedah merampas 8,500 kartun rokok bernilai RM856,800 termasuk cukai di bawah sebuah jambatan di Jalan Alor Mengkudu di sini Selasa.

Komander UPP Kedah Abdul Latif Abdul Rahman berkata serbuan dilakukan sepasukan anggotanya kira-kira 12.30 tengah hari hasil maklumat awam.

Katanya, beliau percaya rokok jenama Harvy diseludup masuk dari Vietnam atau China dan nilai rokok itu RM85,000 manakala cukai terlibat adalah RM771,800.

Beliau berkata, kali ini sindiket itu menggunakan modus operandi dengan melonggokkan kotak besar rokok di bawah jambatan tanpa ditutup dengan kain atau plastik berbanding sebelum ini yang disimpan di dalam premis perniagaan atau gudang.

"Kita buat intipan selama dua jam tidak jauh dari jambatan itu dan mendapati tidak kelihatan suspek atau pemilik rokok itu datang untuk mengambilnya," katanya kepada pemberita di Pejabat UPP Kuala Kedah dekat sini, Rabu.

Abdul Latif berkata, pihaknya percaya bekalan rokok itu untuk pasaran di sekitar negeri ini terutama di kawasan luar bandar kerana harganya lebih murah berbanding rokok jenama terkenal.

Beliau berkata, kes itu akan diserahkan kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan disiasat mengikut Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967 dengan kesalahan pertama memperuntukkan denda sebanyak 10 kali ganda amaun duti Kastam dan tidak lebih 20 kali ganda amaun duti Kastam atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain