37, 947 Sedang Ditahan Di 43 Penjara

KUALA LUMPUR: Terdapat 37,947 tahanan di 43 penjara di seluruh negara setakat November lepas dan angka itu adalah di bawah kapasiti iaitu 50,000 orang, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Lee Chee Leong.

Katanya hanya empat penjara pada kapasiti penuh iaitu Penjara Kajang, Tawau, Sandakan dan Kota Kinabalu.

Daripada jumlah itu, 29,215 orang atau 77 peratus adalah banduan sabitan, manakala baki 8,732 merupakan banduan reman, katanya menjawab soalan Senator Chiew Lian Keng pada persidangan Dewan Negara, di sini, Rabu.

Sementara itu, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Rohani Abdul Karim berkata sebanyak 57,766 orang telah menjadi mangsa skim cepat kaya bagi tempoh 2010 sehingga Oktober 2012.

Sebanyak 66 kes yang berkaitan dengan skim cepat kaya telah diambil tindakan di bawah Akta Jualan Langsung dan Skim Anti-Piramid 1993, Akta Syarikat Malaysia 1965 dan Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971 bagi tempoh itu.

Rohani berkata demikian ketika menjawab soalan Senator Datuk Boon Som Inong. -BERNAMA

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain