TPM Janji Bentang Laporan Pencapaian Sasaran Setiap Tahun

JOHOR BAHARU: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau akan membentangkan laporan pencapaian sasaran setiap tahun berhubung pelaksanaan Pelan Tindakan Pendidikan Nasional 2013-2025.

Beliau berkata tahap pencapaian sasaran bagi melahirkan guru-guru efektif dan pelajar kritis di bawah pelan itu akan terkandung dalam laporan tersebut yang akan dibentangkan pada setiap akhir tahun.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata matlamat Pelan Tindakan Pendidikan Nasional itu akan dicapai menerusi tiga fasa dengan fasa pertama bermula tahun depan sehingga 2015.

"Adalah penting untuk kita bergabung tenaga di dalam memastikan setiap sasaran dan kandungan di dalam Pelan Tindakan Pendidikan Nasional itu tercapai," katanya pada majlis perhimpunan bersama Guru Muda 1Malaysia di sini, Sabtu.

Muhyiddin berkata guru-guru muda memikul tanggungjawab besar dalam memastikan sasaran yang terkandung dalam pelan itu tercapai dalam tempoh 13 tahun akan datang.

Menurutnya, kira-kira 49 peratus daripada lebih 450,000 guru di negara ini terdiri daripada guru berusia 23 dan 40 tahun.

Dalam pembentangan Belanjawan 2013 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 September lepas, Muhyiddin berkata sebanyak RM500 juta diperuntukan bagi melaksanakan pelan tersebut.

Beliau berkata sebahagian besar daripada peruntukan itu akan digunakan untuk meningkatkan kemampuan dan skil guru kerana mereka adalah tulang belakang untuk menghasilkan sistem pendidikan terulung.

Katanya, profesyen perguruan adalah kerjaya yang amat mulia kerana mereka memikul tugas membentuk murid bukan sahaja dalam bidang akademik tetapi juga melahirkan insan yang bermoral dan berakhlak. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain