173 Kes Penipuan Guna Nama Kastam Dikesan - Semasa | mStar

173 Kes Penipuan Guna Nama Kastam Dikesan

PUTRAJAYA: Sejumlah 173 kes penipuan menggunakan nama Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) telah dikesan agensi itu bagi tempoh Januari hingga September tahun ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Khazali Ahmad berkata, ia termasuk kes membabitkan seorang wanita yang mengalami kerugian sebanyak RM350,000.

"JKDM tidak pernah melantik mana-mana pihak untuk kutip cukai bagi pihak kami, segala bayaran harus dijelaskan di kaunter dan orang ramai diminta lebih berwaspada supaya tidak menjadi mangsa seterusnya," katanya kepada pemberita di sini Isnin.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, setakat ini, JKDM berjaya mengutip hasil RM24.6 bilion iaitu peningkatan sebanyak 5.6 peratus berbanding tempoh sama pada tahun lepas.

Khazali berkata, jika ekonomi negara tidak mengalami perubahan besar, JKDM yakin dapat mencapai sasaran kutipan hasil sebanyak RM33 bilion pada tahun ini.

Selain itu, beliau berkata, JKDM memperkenal pelbagai inisiatif dalam usaha mencapai perkhidmatan bertaraf dunia menjelang 2015, termasuk melakukan transformasi melibatkan pindaan visi dan misi agar lebih relevan.

"Pelan Strategik JKDM juga telah dilancarkan, yang menyediakan hala tuju dan bidang fokus JKDM bagi melaksanakan agenda pemodenan dan transformasi sistem penyampaian untuk tempoh 2010 hingga 2014," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Maut Dirempuh Motosikal

Artikel Berikut

Agong, Permaisuri Berangkat Ke Jepun

Artikel Berkaitan

Artikel Lain