Zambry: Pelan Pembangunan Pendidikan, Petanda Baik Untuk Masa Depan Negara

IPOH: Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menyifatkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang dirangka untuk generasi baharu sebagai petanda baik untuk masa depan pendidikan negara.

Beliau berkata pelan yang laporan awalnya dibentangkan semalam oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, merupakan transformasi sektor pendidikan yang merentasi politik.

"Seperti yang disebutkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) soal pendidikan bukan merupakan soal politik tetapi yang penting ialah bagaimana melahirkan generasi yang benar-benar berwibawa untuk masa depan negara, generasi yang ada kemahiran dan dapat dibimbing berteraskan nilai-nilai moral yang baik," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco di sini, Rabu.

Beliau berkata mengulas Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang dilancarkan perdana menteri di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur semalam.

Katanya pelan pendidikan itu juga adalah untuk memastikan sektor pendidikan negara berada di tahap kompetitif khususnya di peringkat antarabangsa.

Laporan itu menggariskan 11 anjakan penting bagi tempoh 13 tahun akan datang antaranya merancang Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) dan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) menjelang 2017, meningkatkan kemahiran Bahasa Inggeris guru dengan memastikan semua 70,000 guru Bahasa Inggeris lulus Cambridge Placement Test (CPT) dalam tempoh dua tahun dan mentransformasi profesion perguruan.

Menurut Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, keseluruhan anjakan ini akan memberi impak yang besar kepada peningkatan kualiti pendidikan negara. BERNAMA

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain