ASNB Umum Dividen 6.6 Sen Bagi ASW 2020 - Semasa | mStar

ASNB Umum Dividen 6.6 Sen Bagi ASW 2020

KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB) pada Isnin mengumumkan pengagihan pendapatan sebanyak 6.6 sen seunit bagi dana Amanah Saham Wawasan 2020 dalam tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2012.

Ini akan melibatkan pembayaran berjumlah RM981.89 million, peningkatan sembilan peratus daripada jumlah RM900.72 juta pada tahun lepas.

Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata dividen itu merupakan peningkatan 0.1 sen seunit daripada 6.5 sen seunit tahun lepas.

Meskipun ASNB mempunyai keupayaan untuk mengagihkan sehingga 8.6 sen bagi tahun kewangan ini, namun ia membawa kehadapan dua sen seunit bagi tahun kewangan akan datang untuk membantu pengagihan pendapatan di masa depan.

"Sejumlah 907,594 pemegang unit, yang melanggan 14.85 bilion unit ASW 2020 akan mendapat manfaat daripada pembayaran ini," kata Ahmad Sarji pada sidang akhbar selepas mengumumkan pengagihan pendapatan itu di sini, Isnin.

Beliau berkata meskipun pasaran saham dan ekonomi dunia masih lagi mengalami suasana ketidaktentuan akibat krisis hutang Eropah yang berterusan, ASW 2020 masih mampu mencapai objektif pelaburannya sepanjang tahun kewangan susulan prestasi baik ekonomi dan pasaran saham tempatan.

Pada 15 Ogos tahun ini, ASW 2020 mencatatkan pendapatan kasar RM1,205.76 juta.

Keuntungan daripada jualan saham menyumbang RM334.59 juta atau 27.7 peratus, manakala pelaburan dalam instrumen jangka pendek dan pendapatan lain menyumbang RM204.62 juta atau 17 peratus.

Pendapatan dividen daripada syarikat-syarikat pelaburan menyumbang RM666.55 juta atau 55.3 peratus daripada jumlah pendapatan kasar.

Ahmad Sarji berkata pengagihan pendapatan itu akan dikreditkan secara automatik ke dalam buku pelaburan pemegang unit pada 1 September 2012, dan semua urus niaga bagi ASW 2020 telah digantung mulai 24 Ogos hingga 2 September bagi tujuan pengiraaan pengagihan pendapatan.

ASW ialah dana berharga tetap di mana 51 peratus unit dibuka kepada pelabur Bumiputera dan baki 49 peratus kepada pelabur bukan-Bumiputera. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Pak Man Meninggal Pada Usia 117 Tahun

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain