Lebih Banyak Kediaman Kini Pasang CCTV - Semasa | mStar

Lebih Banyak Kediaman Kini Pasang CCTV

PETALING JAYA: Prihatin terhadap jenayah pecah rumah telah membawa peningkatan jumlah pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) oleh mereka yang berpendatan sederhana yang membolehkan mereka melihat apa yang sedang berlaku di rumah walaupun berada di luar.

Pengedar peralatan keselamatan ini berkata, kebanyakan pelanggan adalah mereka yang mempunyai gaji peringkat pertengahan yang tinggal di rumah teres, kondominium dan rumah pangsa serta membayar antara RM3,000 dan RM10,000 untuk memasang pakej yang terdiri daripada lapan kamera, set televisyen dan perakam DVR.

Harga pasaran untuk kamera CCTV antara RM150 hingga RM600 seunit. Peranti rakaman DVR asas berharga sekitar RM1,500.

Tinjauan oleh The Star mendapati pemilik rumah biasanya memasang CCTV di kawasan letak kereta, tepi dan belakang rumah, ruang tamu, dapur, tangga dan bilik tidur.

Pengurus Besar Centrix Security Sdn Bhd Jeffrey Tan berkata pengilang melihat kenaikan sebanyak 40 peratus dalam penjualan peralatan keselamatan terutamanya CCTV dalam tempoh tiga bulan yang lalu.

Berdasarkan anggaran pasaran, beliau berkata, rakyat Malaysia telah membelanjakan lebih RM5 juta sebulan membeli unit CCTV.

Beliau berkata syarikat itu kini membekalkan lebih 5,000 unit CCTV sebulan kepada pengedar dan jualan dijangka meningkat kerana rakyat kini lebih mementingkan keselamatan.

Pengurus Besar Secom Malaysia Sdn Bhd Kenji Ishida bersetuju bahawa penduduk sekarang lebih prihatin tentang keselamatan rumah.

"Mereka telah membentuk persatuan. Malah ada yang melabur untuk CCTV bagi seluruh kawasan kejiranan sementara yang lain meletakkan pagar dan menubuhkan pondok pengawal," kata Ishida menerusi e-mel.

Tham Kok Hing, yang menjalankan pengedaran dan pemasangan CCTV berkata pelanggan biasanya memesan pakej yang mempunyai lapan unit CCTV.

Walau bagaimanapun, rumah teres dua tingkat secara purata memerlukan hanya empat kamera sebagai 'mata' di bahagian utama kediaman, menurut pengurus di bahagian permohonan dan pembangunan Centrix Fabian Low Soon Tuck.

"Salah satu kamera perlu diletakkan di kawasan anjung dan satu lagi di belakang rumah. Di bahagian dalam, kamera harus diletakkan di ruang tamu kerana itu adalah satu tempat di mana kebanyakan rompakan bermula dan satu di dapur kerana kebanyakan perompak biasanya masuk dari belakang atau melalui tingkap,"katanya.

Low berkata pelanggan boleh mendapatkan 'v-kad' pada perakam mereka yang akan menyegerakan rakaman CCTV dalam talian dan membolehkan ia dilihat pada peranti mudah alih seperti komputer riba dan telefon bimbit.

"Pengguna boleh log di Internet dan lihat apa yang sedang berlaku di rumah walaupun jauh," katanya.

Menurut analisis Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) jenayah pecah rumah menyumbang 18 peratus indeks jenayah tahun lepas.

Kata jurucakap polis, ACP Ramli Mohamed Yoosuf berkata, terdapat banyak kes di mana rakaman CCTV di rumah telah digunakan untuk menangkap penjenayah dan menyelesaikan kes.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain