Kementerian Pelancongan Tidak Boleh Paksa Matta Bayar Ganti Rugi - Semasa | mStar

Kementerian Pelancongan Tidak Boleh Paksa Matta Bayar Ganti Rugi

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan tidak boleh memaksa atau mengarahkan Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) memulangkan deposit kepada pembeli pakej pelancongan yang ditipu syarikat pelancongan.

Menterinya, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen berkata, tiada peraturan khusus yang membolehkan kementerian berbuat demikian dan bagaimanapun telah mengambil inisiatif memanggil kedua-dua pihak yang bertelingkah untuk menyelesaikan masalah terbabit secara rundingan.

"Sebagai contoh pada tahun lepas, kementerian telah menyelesaikan sebanyak 152 daripada 192 aduan yang diterima melibatkan penipuan di kalangan agensi pelancongan kepada pelancong asing dan tempatan.

"Satu aduan diterima melibatkan pakej pelancongan yang dijual pada pameran MATTA oleh syarikat pelancongan tetapi pelanggan yang membeli tidak mendapat apa yang telah dijanjikan. Bagaimanapun kes ini telah di selesaikan," katanya dalam jawapan bertulis kepada Wee Choo Keong (Bebas-Wangsa Maju) pada persidangan Dewan Rakyat, Isnin.

Wee ingin tahu sama ada kementerian bercadang untuk mengeluarkan peraturan memaksa MATTA menyediakan tabung pampasan bagi membayar semula kepada pembeli yang membuat bayaran pendahuluan untuk tiket penerbangan dan pakej pelancongan pada pameran Matta.

Pembeli juga dinasihatkan agar membawa kes ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia, Mahkamah Sivil atau membuat laporan polis jika terdapat unsur-unsur penipuan, kata Dr Ng. - BERNAMA

Artikel Sebelum

JKM Teliti Pengambilan Anak Angkat

Artikel Berikut

Kenapa Artis Wanita Suka Bergaduh?

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain