Zakat Fitrah Selangor Kekal RM7 Tahun Ini - Semasa | mStar

Zakat Fitrah Selangor Kekal RM7 Tahun Ini

SHAH ALAM: Kadar zakat fitrah bagi negeri Selangor untuk tahun ini kekal pada RM7, kata Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) Datuk Mohd Adzib Mohamad Isa.

Beliau berkata pengekalan itu disebabkan tidak ada kenaikan harga beras di pasaran yang menjadi makanan utama rakyat di negeri tersebut.

"Pada tahun lepas, jumlah kutipan zakat fitrah ialah sebanyak RM16 juta dan pada tahun ini pihak kami menjangkakan jumlah yang sama akan dikutip di Selangor," katanya pada sidang media, di sini, Isnin.

Mohd Adzib berkata MAIS melalui Lembaga Zakat Selangor (LZS) telah melantik 2,437 ketua dan penolong amil fitrah di seluruh negeri dan membuka kaunter sementara di pusat membeli-belah terpilih bagi memudahkan masyarakat Islam membayar zakat fitrah dan zakat harta.

Pusat membeli-belah terbabit ialah Centrepoint, Mydin, Plaza MPK dan Jaya Jusco Bukit Raja, kesemuanya di Klang dan di Giant, Kompleks PKNS dan Plaza Masalam, kesemuanya di Shah Alam.

Katanya sebanyak 23 kaunter akan dibuka setiap hari sepanjang Ramadan ini bermula pukul 8.30 pagi hingga 4.30 petang, kecuali pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum kaunter dibuka pukul 9 pagi hingga 3 petang.

Mohd Adzib berkata pihaknya juga telah memulakan program agihan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri bermula 27 Julai lepas sehingga esok melibatkan peruntukan RM14.5 juta.

"Ianya diagihkan kepada 18,352 keluarga fakir dan miskin di negeri ini. Daripada jumlah itu terdapat 11,114 keluarga asnaf miskin pada tahun ini berbanding 10,843 orang pada tahun lepas manakala bagi asnaf fakir pula terdapat 7,238 keluarga berbanding 10,778 pada tahun lepas.

"Bantuan adalah berupa wang tunai antara RM600 sehingga RM1,000 bagi setiap keluarga asnaf fakir mengikut tanggungan manakala asnaf miskin pula menerima wang tunai antara RM550 sehingga RM1,000 bagi satu keluarga mengikut tanggungan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain