YWP Bantu 161 Pelajar Miskin - Semasa | mStar

YWP Bantu 161 Pelajar Miskin

KUALA LUMPUR: Seramai 161 pelajar kaum India dari 25 sekolah rendah dan menengah di sekitar Kuala Lumpur menerima sumbangan pakaian sekolah, kasut, beg dan wang tunai daripada Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) hari ini.

Timbalan Pengerusi YWP yang juga Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M.Saravanan berkata, pada tahun ini, semua pelajar India dari pelbagai sekolah di Kuala Lumpur menerima sumbangan itu berbanding sebelum ini yang hanya membabitkan pelajar India di sekolah Tamil sahaja.

"Program bantuan persekolahan ini adalah program tahunan YWP untuk mengurangkan beban pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah khususnya yang mempunyai adik-beradik yang ramai.

"Pemilihan sumbangan itu berdasarkan kepada maklumat diperoleh dari pihak sekolah dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan bantuan persekolahan YWP kepada 161 pelajar sekolah rendah dan menengah dari Kuala Lumpur di Auditorium DBKL di sini.

Turut hadir ialah Ketua Pengarah DBKL, Datuk Salleh Yusop dan Pengarah Eksekutif YWP, Mohd Idris Mohd Isa.

Saravanan yang juga Naib Presiden MIC memberi jaminan semua golongan miskin kaum India akan mendapat bantuan persekolahan YWP dan memastikan usaha Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar untuk membasmi kemiskinan bandar di Wilayah Persekutuan tahun ini akan tercapai.

Menurut beliau, pada tahun ini, YWP menyampaikan bantuan persekolahan kepada 2,000 pelajar di seluruh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan yang membabitkan kos kira-kira RM550,000. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Malaysia Bukan Sarang Pengganas - PM

default image

Pereka Grafik Didakwa Hina Sultan Johor

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain