Bajet 2010 Perak berteraskan kesejahteraan rakyat - Dr Zambry

IPOH: Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hari ini membentangkan Bajet 2010 Perak berjumlah RM739.58 juta dengan defisit diunjurkan berjumlah RM23 juta pada persidangan Dewan Undangan Negeri.

Beliau berkata keadaan bajet defisit itu tidak dapat dielakkan kerana hasil yang dianggarkan tidak dapat menampung perbelanjaan yang semakin meningkat namun kadar defisit itu berkurangan berbanding defisit RM25 juta pada Bajet 2009.

Bajet 2010 keseluruhannya berjumlah RM739.58 juta dan daripada jumlah itu sebanyak RM560.58 juta diperuntukkan untuk perbelanjaan mengurus manakala RM179 juta bagi tujuan pembangunan, katanya ketika membentangkan bajet itu.

Peruntukan RM179 juta bagi perbelanjaan pembangunan itu mencerminkan kesungguhan kerajaan negeri untuk merealisasikan transformasi yang meletakkan kepentingan rakyat di mercu keutamaan tanpa mengira batas kaum dan politik, katanya.

"Bajet ini memberi penekanan kepada usaha menangani masalah yang dihadapi rakyat serta memastikan kesejahteraan dan perpaduan serta keselamatan rakyat dipelihara," katanya.

Katanya kerajaan negeri komited untuk mencari sumber baru bagi meningkatkan hasil negeri dengan menggariskan lima strategi, antaranya mempelbagaikan kaedah dan usaha yang berterusan; menggerakkan dan meneruskan aktiviti pembangunan sebagai penjana utama ekonomi negeri; menjadi negeri yang membela rakyat dan meningkatkan kesejahteraan dan kualiti kehidupan setiap rakyat.

Katanya sebanyak RM7 juta diperuntukkan bagi tujuan program pembasmian kemiskinan yang mana sebanyak RM2 juta bagi membaik pulih rumah, RM4 juta bagi program membasmi kemiskinan mengikut pendekatan dan modul yang berjaya dilaksanakan dan RM1 juta bagi Yayasan Bina Budi.

"Kerajaan negeri juga bersetuju untuk membayar elaun bulanan kepada bilal dan siak yang mana sebelum ini mereka hanya diberi bonus tahunan sahaja. Peruntukan sebanyak RM5.99 juta telah disediakan bagi menampung pembayaran tersebut melibatkan seramai 2,496 orang bilal dan siak," katanya.

Katanya selain itu insurans perlindungan takaful berkonsepkan Tabaruk berjumlah RM4 juta disediakan untuk golongan warga emas, ibu dan bapa tunggal, golongan miskin dan orang kurang upaya.

Kebajikan rakyat bukan beragama Islam juga disediakan dengan kerajaan negeri menyediakan RM3.5 juta bagi aktiviti mereka dan daripada jumlah itu sebanyak RM500,000 dikhususkan untuk kaum Sikh, katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri juga amat prihatin terhadap kepentingan masyarakat Orang Asli dengan menyediakan peruntukan khas sebanyak RM1juta.

"Menyedari terdapat sebilangan anakanak kaum India yang mengalami himpitan miskin tegar untuk meneruskan pelajaran mereka, maka dicadangkan penubuhan Tabung Khas Pendidikan Anak-Anak Kaum India. Bagi tujuan ini peruntukan RM1 juta disediakan dan tabung ini akan dikendalikan oleh Yayasan Perak," katanya.

Zambry berkata kerajaan negeri juga prihatin terhadap pengurusan sekolah persendirian Cina (SUWA) dan bersetuju menyumbangkan RM400,000 setahun bagi setiap sekolah melibatkan sembilan sekolah.

Katanya selain itu peruntukan RM1 juta disediakan bagi menampung perbelanjaan pembayaran elaun kepada guru yang mengajar subjek agama dan Al-Quran di Sekolah Agama Rakyat di negeri ini.

"Kerajaan negeri juga bersetuju untuk mewujudkan Maahad Tahfiz di setiap daerah. Sebagai permulaan, peruntukan sebanyak RM1 juta bagi mewujudkan Maahad Tahfiz di Manjung. Pembangunan Maahad Tahfiz di daerah lain akan dilaksanakan di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh," katanya.

Beliau berkata sejumlah RM4.68 juta diperuntukan bagi sumbangan tambahan kerajaan negeri kepada elaun guru kelas Kafa daripada RM75 sebulan kepada RM200 melibatkan sebanyak 3,120 guru mulai Januari 2010.

"Kerajaan negeri sentiasa menghargai jasa dan sumbangan pemandu yang bertugas tanpa mengira waktu. Sebagai tanda penghargaan dan prihatin ke atas mereka kerajaan negeri bersetuju memberikan perlindungan insurans berkelompok kepada 600 pemandu di bawah pentadbiran kerajaan negeri," katanya.

Selain itu, peruntukan RM3 juta disediakan bagi membangunkan taman asuhan kanak-kanak di semua pejabat daerah dan tanah. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain