Khuatir keselamatan 80% penduduk Bukit Antarabangsa belum pulang - Semasa | mStar

Khuatir keselamatan 80% penduduk Bukit Antarabangsa belum pulang

KEDUDUKAN kawasan perumahan yang diklasifikasikan sebagai tidak selamat sebelum ini. Berdasarkan laporan penilaian geoteknikal JKR, lebih 2,000 penduduk terbabit dibenarkan untuk pulang ke rumah mereka mulai Sabtu lalu.
KEDUDUKAN kawasan perumahan yang diklasifikasikan sebagai tidak selamat sebelum ini. Berdasarkan laporan penilaian geoteknikal JKR, lebih 2,000 penduduk terbabit dibenarkan untuk pulang ke rumah mereka mulai Sabtu lalu.

PETALING JAYA: Walaupun sudah seminggu kira-kira 2,000 penduduk di sekitar kawasan tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa dibenarkan pulang ke rumah masing-masing, namun majoriti daripada mereka masih belum berbuat demikian.

Presiden Jawatankuasa Bertindak Penduduk Bukit Antarabangsa, Datuk N. Muneandy ketika dihubungi berkata, hampir 80 peratus penduduk kawasan perumahan yang disahkan selamat masih belum pulang ke rumah masing-masing kerana masih meragui tahap keselamatan di kawasan itu.

"Ramai lagi belum balik, mereka masih ragu-ragu dengan keselamatan persekitaran kawasan kediaman mereka," katanya.

Sabtu lalu, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar mengumumkan laporan keselamatan di kawasan berkenaan berdasarkan laporan kajian geoteknikal yang dikemukakan oleh Jabatan Kerja Raya dan Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram).

Ia melibatkan 188 rumah teres dan unit kondominium.

Kira-kira 81 rumah dan unit kondominium lagi masih belum selamat untuk diduduki.

Tambah Muneandy, memandangkan kerja-kerja pembersihan kawasan runtuhan masih belum selesai sepenuhnya, ia menambah kebimbangan penduduk mengenai keadaan keselamatan di kawasan itu, terutamanya bagi rumah-rumah yang berhampiran dengan kawasan runtuhan seperti di kawasan perumahan di Jalan Wangsa.

"Lagipun jalan utama masih belum siap dan ia menyukarkan penduduk untuk keluar masuk dari kawasan itu.

"Laluan sementara yang ada juga agak sesak, jadi sebahagian besar daripada mereka memilih untuk tidak pulang lagi sehingga semuanya selesai," katanya.

Pada Ahad lalu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim ketika melawat lokasi tragedi memberi jaminan bahawa laluan utama akan disiapkan sebelum sesi persekolahan dibuka pada Januari depan.

Kata Muneandy lagi, penduduk yang masih belum pulang kini menumpang di rumah keluarga masing-masing dan ada juga yang menyewa mengikut kemampuan masing-masing.

Bagaimanapun katanya kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air sudah disambungkan untuk kegunaan penduduk.

"Elektrik dan air sudah ada, hanya talian telefon sahaja masih belum ada," katanya.

Artikel Sebelum

Calon mahu larangan jelas guna blog berkempen

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL