38 kes ceroboh hutan dilapor tahun ini

KUALA LUMPUR: Sebanyak 38 kes yang melibatkan pencerobohan kawasan-kawasan hutan simpan kekal dilaporkan pada tahun ini, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Senator Datuk Maznah Mazlan berkata, daripada jumlah kes tersebut sebanyak RM1 juta hingga RM3 juta kompaun dikenakan kepada pihak yang terlibat dalam kes berkenaan.

"Dalam jumlah 38 kes yang disebut itu, 27 daripadanya sedang dalam siasatan manakala 11 kes lagi telah selesai disiasat," katanya ketika menjawab soalan tambahan Senator Heng Seai Kei pada Persidangan Dewan Negara di sini.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan Senator Mumtaz Md Nawi yang bertanya mengenai langkah-langkah yang dikenal pasti pihak kementerian untuk mencegah aktiviti pencerobohan tersebut, Maznah menjelaskan kementerian telah menambah bilangan penguatkuasa bagi memantau aktiviti terbabit.

"Kita telah menambah bilangan tenaga penguatkuasa daripada 168 kepada 212 orang. Selain itu kita mempunyai teknik pemantauan yang lebih berkesan iaitu dengan penggunaan teknologi penderiaan jauh atau "remote sensing" dan sistem GIS (Sistem Maklumat Geografi) dengan kerjasama Agensi Remote Sensing Malaysia yang mana melalui kaedah ini ia menggunakan imej satelit untuk mengesan perubahanperubahan kawasan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Ujian HIV: Jalankan kajian sebelum bantah

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain