Doktor beri amaran, London Underground berpotensi jadi ‘sarang’ penyebaran Covid-19 - Dunia | mStar

Doktor beri amaran, London Underground berpotensi jadi ‘sarang’ penyebaran Covid-19

Doktor memberi amaran bahawa pengangkutan kereta api bawah tanah di London atau London Underground berpotensi menjadi 'sarang' bagi penyebaran covid-19. Foto: PA

PARA doktor memberi amaran bahawa pengangkutan kereta api bawah tanah di London atau London Underground berpotensi menjadi 'sarang' bagi penyebaran koronavirus atau kini dikenali sebagai Covid-19.

Amaran itu datang selepas seorang wanita tempatan menjadi individu kesembilan di UK yang diuji positif virus berbahaya itu.

Terdapat kebimbangan bahawa hab pengangkutan itu memburukkan lagi penyebaran virus, namun para doktor mengatakan risiko jangkitan bagi penduduk di ibu negara tersebut masih rendah.

Dr Robin Thompson dari Universiti Oxford berkata: 'Secara umum, jika kes awal berada di kawasan yang padat penduduk, maka risiko transmisi orang-ke-orang yang berterusan adalah lebih tinggi. Ini diburukkan oleh fakta bahawa London adalah hab pengangkutan, dan lokasi bawah tanah dapat menyediakan rangkaian untuk penyebaran virus dengan cepat', katanya.

Dr Michael Head dari University of Southampton menambah: 'Ia juga harus diperhatikan bahawa daripada 1,750 ujian yang dilakukan setakat ini di UK, lebih daripada 99% daripada mereka yang diuji telah negatif untuk koronavirus.

'Oleh itu, risiko kepada penduduk London dan UK kekal rendah, walaupun setiap orang harus terus mengawasi', katanya.

Terdahulu, seorang wanita yang pulang dari China beberapa hari lalu disahkan dijangkiti Covid-19.

Kes terbaharu ini menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan di UK sebanyak sembilan.

Menurut sumber, wanita itu mengalami simptom jangkitan ketika mendarat di Heathrow sebelum menghubungi NHS111 dan disahkan positif.

Wanita itu kini dirawat di London. - Metro.co.uk

London Underground , doktor , amaran , Covid-19

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain