Saintis Jepun temui cara mudah pilih jantina dalam rawatan IVF, pisahkan sperma

Teknik ini memudahkan pemilihan jantina sama ada bagi kaedah persenyawaan vitro (IVF) atau permanian beradas. -foto Getty

SAINTIS Jepun telah menemui cara mudah yang boleh memisahkan sperma yang membawa kromosom X daripada yang membawa kromosom Y dalam tikus makmal, menjadikan hasrat untuk menentukan jantina anak semakin menghampiri realiti, lapor agensi berita China Xinhua memetik satu kajian.

Kajian yang disiarkan pada Khamis dalam jurnal PLOS Biology menunjukkan bahawa sejenis bahan kimia boleh menjadikan sperma yang membawa kromosom X berenang lebih perlahan tanpa menjejaskan kesuburan,sekali gus menyaring mereka daripada sperma yang membawa kromosom Y.

Kebanyakan sel mamalia jantan mengandungi kedua-dua kromosom X dan Y namun semasa perkembangan sperma, kromosom X dan Y diasingkan kepada sel berbeza jadi sperma individu akan membawa sama ada kromosom X sahaja atau Y, dengan X untuk anak perempuan manakala Y bagi anak lelaki.

Penyelidik dari Universiti Hiroshima mendapati bahawa kromosom X membawa lebih banyak gen berbanding kromosom Y dan sesetengah gen ini kekal aktif dalam sperma yang semakin matang.

Dalam kalangan 500 gen yang aktif dan mengandungi sperma, sejumlah 18 gen ditugaskan untuk mengekod penerima, yang mungkin berpotensi digunakan bagi memanipulasi sperma, menurut kajian itu.

Teknik ini memudahkan pemilihan jantina sama ada bagi kaedah persenyawaan vitro (IVF) atau permanian beradas.

Bagaimanapun, penulis kajian itu Masayuki Shimada dari Universiti Hiroshima mengakui bahawa penggunaan kaedah ini dalam teknologi reproduktif manusia adalah spekulatif buat masa ini, dan membabitkan isu etika yang tidak terpengaruh dengan utiliti teknik baharu ini. -Bernama

saintis, jantina, anak, sperma, IVF

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain