Saintis Jepun temui cara mudah pilih jantina dalam rawatan IVF, pisahkan sperma

Teknik ini memudahkan pemilihan jantina sama ada bagi kaedah persenyawaan vitro (IVF) atau permanian beradas. -foto Getty

SAINTIS Jepun telah menemui cara mudah yang boleh memisahkan sperma yang membawa kromosom X daripada yang membawa kromosom Y dalam tikus makmal, menjadikan hasrat untuk menentukan jantina anak semakin menghampiri realiti, lapor agensi berita China Xinhua memetik satu kajian.

Kajian yang disiarkan pada Khamis dalam jurnal PLOS Biology menunjukkan bahawa sejenis bahan kimia boleh menjadikan sperma yang membawa kromosom X berenang lebih perlahan tanpa menjejaskan kesuburan,sekali gus menyaring mereka daripada sperma yang membawa kromosom Y.

Kebanyakan sel mamalia jantan mengandungi kedua-dua kromosom X dan Y namun semasa perkembangan sperma, kromosom X dan Y diasingkan kepada sel berbeza jadi sperma individu akan membawa sama ada kromosom X sahaja atau Y, dengan X untuk anak perempuan manakala Y bagi anak lelaki.

Penyelidik dari Universiti Hiroshima mendapati bahawa kromosom X membawa lebih banyak gen berbanding kromosom Y dan sesetengah gen ini kekal aktif dalam sperma yang semakin matang.

Dalam kalangan 500 gen yang aktif dan mengandungi sperma, sejumlah 18 gen ditugaskan untuk mengekod penerima, yang mungkin berpotensi digunakan bagi memanipulasi sperma, menurut kajian itu.

Teknik ini memudahkan pemilihan jantina sama ada bagi kaedah persenyawaan vitro (IVF) atau permanian beradas.

Bagaimanapun, penulis kajian itu Masayuki Shimada dari Universiti Hiroshima mengakui bahawa penggunaan kaedah ini dalam teknologi reproduktif manusia adalah spekulatif buat masa ini, dan membabitkan isu etika yang tidak terpengaruh dengan utiliti teknik baharu ini. -Bernama

saintis, jantina, anak, sperma, IVF

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain