'Kaabah' dalam PUBG timbul kemarahan umat Islam, PUBG Mobile mohon maaf - Dunia | mStar

'Kaabah' dalam PUBG timbul kemarahan umat Islam, PUBG Mobile mohon maaf

Permainan PUBG terus mencetuskan kontroversi demi kontroversi.

PERMAINAN Player Unknown’s Battleground (PUBG) sangat terkenal di India sehingga empat bandar telah mengharamkan permainan itu bagi melindungi kanak-kanak daripada keganasan.

Dianggarkan 21 individu telah ditangkap kerana bermain PUBG dan tempoh bermain di negara tersebut disekat kepada enam jam sehari.

Kontroversi melibatkan PUBG berterusan apabila baru-baru ini ia menimbulkan kemarahan ramai terutama penganut agama Islam kerana ciri baharu yang diperkenalkan.

ARTIKEL BERKAITAN: PUBG 'kunci pemain' selama sehari jika layan 'game' lebih 6 jam

ARTIKEL BERKAITAN: Budak 11 tahun tulis surat kepada menteri, mohon PUBG diharamkan

Syarikat yang membangunkan permainan ini membuat silap besar apabila memperkenalkan 'kotak hadiah' dalam permainan itu yang menyerupai Kaabah, tempat suci bagi orang Muslim.

Lebih menimbulkan kemarahan apabila kotak itu boleh ditembak dengan senjata.

Ciri baharu yang diperkenalkan dalam PUBG tidak boleh diterima kerana menyentuh sensitiviti 'gamers' Muslim.

Ia adalah sebahagian daripada kotak hari jadi PUBG yang diperkenalkan minggu lepas sempena sambutan ulang tahun satu tahun permainan ini.

Sebagai tindak balas, pemain Muslim menyatakan kemarahan mereka di media sosial dengan memperkenalkan tanda pagar #boycottPUBG.

Ramai pemain bertindak memadam permainan ini dan ada juga menandatangani petisyen di Change.org menuntut Tencent mengeluarkan permohonan maaf. Salah satu kempen itu berjaya mendapat lebih dari 4,000 tandatangan.

Tindakan syarikat pembangun PUBG memperkenalkan kotak hadiah seakan Kaabah mendapat bantahan ramai.

Setelah menerima banyak posting kemarahan, pemaju PUBG Mobile segera mengambil tindakan, melakukan semula reka bentuk kotak hari jadi dalam masa sehari. Syarikat itu juga menulis tweet permohonan maaf dalam talian.

Walaupun ramai yang masih marah dengan Tencent, ada juga yang memuji syarikat itu kerana pantas menangani isu tersebut.

Ramai juga yang menandatangani petisyen.

Sama ada dilakukan secara sengaja atau tidak, tindakan pantas syarikat jelas menunjukkan ia tidak mahu kemarahan terus memuncak ketika India sudah mensasarkan PUBG Mobile sebagai ancaman kepada perkembangan anak-anak.

Menurut media tempatan, empat bandar di Gujarat telah mengharamkan PUBG kerana penggubal undang-undang tempatan percaya permainan itu terlalu ganas dan mengganggu pelajaran.

Dan, larangan ini bukan jenaka. Sejumlah 21 orang telah ditangkap kerana PUBG, menurut PCMag India.

Apatah lagi, akhbar utama Hindi baru-baru ini mengisytiharkan PUBG sebagai 'wabak' yang menjadikan kanak-kanak menjadi psikopat.

"Terdapat kesan bahaya terhadap permainan ini," menurut laporan Navbharat Times yang diterbitkan pada 20 Mac.

"Ramai kanak-kanak hilang keseimbangan mental mereka."

PUBG Mobile telah membuat permohonan maaf secara terbuka berhubung kontroversi ini.

PUBG Mobile bukan hanya berdepan ancaman larangan di India. Indonesia telah mempertimbangkan untuk melarang permainan itu di seluruh negara.

Beberapa pemimpin di Malaysia juga telah bercakap mengenai pengharaman PUBG di negara mereka.

Mengakui kebimbangan mengenai permainan ini, pemaju asal PUBG dari Korea Selatan, Bluehole baru-baru ini mengeluarkan kenyataan menyatakan syarikat itu sentiasa mahu menjadi ahli bertanggungjawab dalam ekosistem permainan.

"Untuk tujuan ini, kami sentiasa bekerjasama dan akan terus bekerjasama dengan pihak berkepentingan berbeza, termasuk ibu bapa, pendidik dan badan kerajaan, dan mendengar maklum balas mereka tentang apa yang dapat kami lakukan untuk meningkatkan pengalaman PUBG secara keseluruhan." -Abacus

PUBG , Kaabah , Tencent , maaf

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain