Justo Tidak Dibenar Diikat Jamin - Dunia | mStar

Justo Tidak Dibenar Diikat Jamin

BANGKOK: Warga Switzerland Xavier Andre Justo yang dijatuhi hukuman penjara tiga tahun atas kesalahan memeras ugut bekas majikannya, tidak dibenarkan diikat jamin sementara menunggu rayuannya terhadap hukuman penjara itu diputuskan.

Justo hadir di Mahkamah Jenayah Bangkok Selatan bagi pendengaran permohonannya itu dengan diiringi tujuh pegawai koreksional serta peguam belanya warga Thailand Worasit Piriyawiboon.

Beliau gagal dalam permohonan untuk diikat jamin berikutan pihak mahkamah bimbang beliau akan menggunakan peluang itu melarikan diri dari Thailand.

Worasit memberitahu Bernama yang beliau akan mengemukakan permohonan baharu ikat jamin untuk anak guamnya itu pada minggu depan.

Permohonan ikat jamin itu yang menawarkan jaminan satu juta baht dikemukakan pada 14 Okt berserta rayuan terhadap hukuman penjara tiga tahun terhadap Justo  yang diputuskan pada 17 Ogos.

Kes Justo menjadi perhatian di Malaysia kerana beliau telah mencuri 90 gigabytes data daripada PetroSaudi International dan memberikan salinannya kepada editor dan pengasas portal berita Sarawak Report, Claire Rewcastle Brown serta pemilik Edge Media Group Tong Kooi Ong.

Polis Malaysia turut berminat untuk menemu bual Justo mengenai hubungannya dengan mereka kerana data itu turut mengandungi urusan perniagaan antara PetroSaudi International dan 1Malaysia Development Berhad, dan wujud dakwaan bahawa data itu telah diubah suai.

Justo menafikan telah mengubah suai data itu dan menyatakan sebarang pengubahsuaian dilakukan oleh pihak lain.

1Malaysia Development Berhad menjadi tumpuan di Malaysia berhubung urus niaganya.


Mahkamah , Justo

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

135 Maut Gempa Bumi Kuat Landa Afghanistan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain