Gadis Pekak, Bisu Kembali Pulang Selepas Terkandas Di Pakistan 13 Tahun - Dunia | mStar

Gadis Pekak, Bisu Kembali Pulang Selepas Terkandas Di Pakistan 13 Tahun

Geeta melambaikan tangan kepada orang ramai sebaik sahaja tiba di lapangan terbang New Delhi di India. Gadis pekak dan bisu ini kembali pulang ke tanah air selepas terkandas di Pakistan selama 13 tahun selepas merayau-rayau ke sempadan kedua-dua negara. Foto Reuters

KARACHI (Pakistan): Seorang gadis warga India pekak dan bisu yang terkandas di Pakistan selama 13 tahun selepas merayau-rayau sehingga ke sempadan negara jiran kembali pulang ke tanah air pada Isnin.

Gadis berkenaan, Geeta dipertemukan semula dengan keluarganya yang dikenal pasti menerusi gambar.

Kisah Geeta, seorang wanita beragama Hindu berusia 20an menarik perhatian India dan Pakistan ketika konflik berlaku antara kedua-dua negara.

"Seorang anak perempuan kembali pulang. Geeta tiba di New Delhi ditemani anggota Yayasan Edhi," kata jurucakap Kementerian Luar India, Vikas Swarup menerusi Twitternya, yang merujuk yayasan itu sebagai pertubuhan kebajikan yang melindungi gadis berkenaan.

Geeta berusia 11 tahun ketika dia memasuki Pakistan dari India.

Tidak dipastikan secara jelas bagaimana keadaan itu berlaku namun menurut bahasa isyarat Geera menunjukkan satu letupan berlaku dan bagaimana dia mengelak insiden tersebut serta cuba melarikan diri sebelum ditahan oleh sekumpulan lelaki bersenjata.

Pada mulanya, Geeta ditempatkan di rumah kanak-kanak di bandar Lahore, di mana dia diberikan nama Islam iaitu Fatima.

Dia akan menunjukkan peta India, terutama di kawasan di selatan iaitu negeri Jharkhand sehingga dia dapat memaklumkan bahawa dia berasal dari India, bukannya Pakistan.

Geeta menaiki penerbangan di lapangan terbang di Karachi untuk ke New Delhi pada awal pagi Isnin.

"Geeta tinggal bersama kami selama 13 tahun. Sekarang tiba masanya untuk dia pulang ke rumah," kata Faisal Edhi, anak lelaki kepada pengasas Yayasan Edhi yang menjaga gadis itu.

Dia dibawa untuk berjumpa keluarganya dari negeri Bihar di India, yang disahkannya menerusi gambar-gambar yang dihantar oleh Suruhanjaya Tinggi di Pakistan.

Edhi berkata, siasatan akan dilakukan bagi memastikan keluarga tersebut benar-benar mempunyai pertalian saudara dengan Geeta.

"Jika DNA tidak sepadan, pihak berkuasa India akan terus melakukan pencarian untuk keluarga itu."

Edhi berterima kasih kepada India dan Pakistan kerana membawa pulang Geeta ke tanah air.

Kisah Geeta meraih banyak perhatian berikutan sebuah filem yang memaparkan kisah hampir sama, dikeluarkan tahun ini.

Filem bertajuk 'Bajrangi Bhaijaan' menyaksikan bintang Bollywood, Salman Khan melakonkan watak seorang lelaki warga India yang menemui seorang gadis warga Pakistan yang bisu dan cuba untuk menyatukan semula dengan keluarganya.

Penulis skrip bagaimanapun tidak menyedari kisah Geeta namun filem itu sedikit-sebanyak memaparkan kisah gadis tersebut. - Reuters

geeta

Artikel Sebelum

135 Maut Gempa Bumi Kuat Landa Afghanistan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain