Lawatan Ke Penjara Strategi China Banteras Rasuah - Dunia | mStar

Lawatan Ke Penjara Strategi China Banteras Rasuah

BEIJING: Lawatan ke penjara dirangka pihak berkuasa China sebagai membanteras kegiatan rasuah di kalangan penjawat awamnya, demikian menurut akhbar China Daily.

Menerusi lawatan itu, pegawai kerajaan terlibat akan berpeluang menemui banduan termasuk di kalangan bekas rakan sekerja mereka sebagai amaran supaya tidak terlibat dengan rasuah.

Lebih 70 pegawai dan pasangan masing-masing di wilayah Hubei, tengah China meluangkan masa sehari di penjara baru-baru ini sebagai amaran dan pengajaran kepada mereka.

Pegawai kerajaan memberitahu, peserta lawatan itu berkesempatan menemui 15 bekas pegawai kerajaan yang sedang menjalani hukuman penjara.

China yang diperintah parti Komunis itu berikrar untuk membanteras rasuah dengan beberapa bekas pegawai kanan kerajaan turut disiasat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Namun begitu, masih belum ada pembaharuan yang menyeluruh, manakala kawalan ketat media dan sistem kehakiman menyebabkan kempen itu berisiko digunakan untuk tujuan politik.

Akhbar itu memetik Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin (CCDI) sebagai menyatakan, lawatan ke penjara itu melibatkan pegawai kerajaan di seluruh negara.

“Ia akan mendorong mereka supaya lebih sedar akibat yang ditanggung jika terjebak dengan rasuah,” kata jurucakap CCDI. – AFPrasuah , China , Hubei , penjara

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain