Lawatan Ke Penjara Strategi China Banteras Rasuah - Dunia | mStar

Lawatan Ke Penjara Strategi China Banteras Rasuah

BEIJING: Lawatan ke penjara dirangka pihak berkuasa China sebagai membanteras kegiatan rasuah di kalangan penjawat awamnya, demikian menurut akhbar China Daily.

Menerusi lawatan itu, pegawai kerajaan terlibat akan berpeluang menemui banduan termasuk di kalangan bekas rakan sekerja mereka sebagai amaran supaya tidak terlibat dengan rasuah.

Lebih 70 pegawai dan pasangan masing-masing di wilayah Hubei, tengah China meluangkan masa sehari di penjara baru-baru ini sebagai amaran dan pengajaran kepada mereka.

Pegawai kerajaan memberitahu, peserta lawatan itu berkesempatan menemui 15 bekas pegawai kerajaan yang sedang menjalani hukuman penjara.

China yang diperintah parti Komunis itu berikrar untuk membanteras rasuah dengan beberapa bekas pegawai kanan kerajaan turut disiasat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Namun begitu, masih belum ada pembaharuan yang menyeluruh, manakala kawalan ketat media dan sistem kehakiman menyebabkan kempen itu berisiko digunakan untuk tujuan politik.

Akhbar itu memetik Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin (CCDI) sebagai menyatakan, lawatan ke penjara itu melibatkan pegawai kerajaan di seluruh negara.

“Ia akan mendorong mereka supaya lebih sedar akibat yang ditanggung jika terjebak dengan rasuah,” kata jurucakap CCDI. – AFPrasuah , China , Hubei , penjara

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain