FBI Sahkan Kematian Marwan - Dunia | mStar

FBI Sahkan Kematian Marwan

Gambar fail Philippines Daily Inquirer menunjukkan Zulkifli bin Hir, yang juga dikenali sebagai Marwan.

MANILA: Pejabat Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) di Los Angeles, California pada malam Rabu secara rasmi mengesahkan bahawa sampel DNA yang diberikan oleh Polis Kebangsaan Filipina (PNP) kepada mereka merupakan pengganas rakyat Malaysia Zulkifli Hir, yang juga dikenali sebagai Marwan.

"Keputusan awal menunjukkan bahawa profil DNA yang diperolehi daripada sampel biologi menunjukkan hubungan yang mungkin dengan saudara yang dikenali Zulkifli Abdhir alias Marwan," kata Daud Bowdich yang merupakan Penolong Pengarah yang bertugas di Pejabat FBI Los Angeles, kepada INQUIRER.net dalam satu kenyataan merusi emel.

"Walaupun keputusan peperiksaan DNA tidak menyediakan pengenalan mutlak, keputusan menyokong sampel biologi yang disediakan oleh pihak berkuasa Filipina adalah daripada Marwan," katanya.

Beliau berkata, FBI telah melaporkan penemuan mereka kepada pihak berkuasa Filipina.

"Ujian dan analisis lanjut akan dijalankan oleh pemeriksa makmal dalam usaha untuk mengenal pasti subjek DNA yang diberikan kepada FBI sepenuhnya," tambah Bowdich.

Pemeriksaan ke atas DNA Marwan dikendalikan di Singapura dan diselesaikan pada Ahad lalu.

Laporan awal mengatakan bahawa FBI mengesahkan mereka menerima sampel DNA Marwan.

Marwan terbunuh dalam operasi tindakan khas PNP pada 25 Januari lalu di Mamasapano, Maguindanao.

FBI Amerika Syarikat (AS) sebelum ini menawarkan AS$5 juta (RM18 juta) yang dapat membawa kepada penangkapan Marwan. – Philippine Daily Inquirer/ANN


Marwan

Artikel Sebelum

Raja Jordan Tekad Gempur IS

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain