Sesiapa Saja Boleh Jadi PM Thai - Dunia | mStar

Sesiapa Saja Boleh Jadi PM Thai

Kamnoon Sidhisamarn

BANGKOK: Thailand mungkin akan dipimpin perdana menteri yang bukan terdiri daripada ahli Parlimen jika cadangan baharu perlembagaan negara itu diterima apabila dibentangkan tidak lama lagi.

Jurucakap Jawatankuasa Penggubal Perlembagaan, Kamnoon Sidhisamarn berkata, panel pengkaji bersetuju mengenai ciri-ciri seorang tokoh yang boleh dilantik sebagai perdana menteri.

“Satu daripada persetujuan yang dicapai ialah, tokoh terbabit tidak semestinya menjadi ahli Parlimen,” katanya.

Kamnoon yang juga anggota Majlis Reformasi Kebangsaan Thailand berkata, seseorang tokoh yang ingin dilantik sebagai perdana menteri akan diusulkan di Parlimen sebelum dilantik secara rasmi oleh raja.

Katanya, keputusan itu dicapai sebagai langkah mengelak kemelut politik seperti yang berlaku baru-baru ini berulang.

“Melalui seorang perdana menteri yang bukan ahli Parlimen, kami yakin Thailand dapat dibebaskan daripada kebuntuan politik yang rumit,” katanya.

Sebelum ini, Thailand menyaksikan siri perebutan kuasa antara kerajaan dan pembangkang dengan kebanyakannya mendorong kepada rampasan kuasa tentera.

Terbaru, Yingluck Shinawatra digulingkan selepas kerajaannya gagal berfungsi dengan baik ekoran tentangan diberi pembangkang diketuai  Suthep Thaugsuban.

Thailand mewajibkan seseorang perdana menteri dilantik di kalangan ahli Parlimen pada 1992 ekoran krisis semasa selepas Jeneral Suchinda Kraprayoon menyingkirkan pemimpin kerajaan sivil ketika itu, Chatichai Choonhavan.

Rampasan kuasa berkenaan membawa kepada protes jalanan besar-besaran dan berdarah, dikenali sebagai insiden Mei Hitam.

Kamnoon berkata, pihaknya bagaimanapun percaya cadangan itu akan mencetuskan polemik hangat di kalangan ahli politik tempatan.

Thai , Perdana Menteri , Parlimen , Perlembagaan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain