Australia Akan Tubuh Agensi Penguatkuasa Sempadan Baharu - Dunia | mStar

Australia Akan Tubuh Agensi Penguatkuasa Sempadan Baharu

Scott Morrison. Foto AFP

SYDNEY: Australia pada Jumaat berkata, ia akan menubuhkan satu agensi perlindungan sempadan baharu yang akan menggabungkan operasi jabatan kastam dan imigresen.

Menteri Imigresen, Scott Morrison berkata, ia akan diketuai oleh seorang pesuruhjaya awam yang akan melaporkan secara terus kepada beliau bagi membantu kerajaan untuk membanteras ketibaan secara haram.

Australia mengadaptasi satu polisi bagi membanteras pencari suaka yang memasuki kawasan perairan negara itu dengan menaiki bot tanpa kebenaran, dengan kerjasama Operasi Sempadan Daulat bagi mencegah sebarang ketibaan baharu lebih dari empat bulan.

Di bawah polisi itu, bot-bot yang kembali ke Indonesia, manakala sesiapa yang tiba akan dihantar ke kem-jem di kawasan pinggir Nauru dan Pulau Manus di Papua New Guinea di Lautan Pasifik.

Mereka dinafikan untuk penempatan semula di Australia.

"Ia merupakan pendekatan baharu yang akan menggabungkan operasi kastam dan imigresen dalam Penguatkuasa Sempadan Australia," kata Morrison kepada radio ABC mengenai agensi baharu itu.

"Sekarang apa yang akan dilakukan adalah memastikan kita mempunyai pasukan integrasi di kawasan sempadan yang bukan sahaja melibatkan penyeludupan manusia tetapi juga pelbagai jenis ancaman," katanya.

Langkah untuk menubuhkan agensi itu sejajar dengan cadangan dalam Suruhanjaya Audit oleh Perdana Menteri, Tony Abbott baru-baru ini.

Agensi berkenaan, dijangka akan beroperasi menjelang pertengahan tahun depan. - AFP

scott morrison

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ratu Atut Digantung Tugas Akibat Rasuah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

6 pemimpin parti menghadap Agong

Anwar dijangka menghadap Agong Isnin