Ahli Perniagaan Sepanyol Dicari Berhubung Bencana Banggunan Di Bangladesh - Dunia | mStar

Ahli Perniagaan Sepanyol Dicari Berhubung Bencana Banggunan Di Bangladesh

DHAKA: Polis Bangladesh berkata pihaknya sedang mencari seorang ahli perniagaan warganegara Sepanyol, pemilik sebuah kilang pakaian di blok bangunan yang runtuh minggu lalu sehingga membunuh sekurang-kurangnya 367 orang.

David Mayor yang merupakan pengarah urusan kilang pakaian Phantom-Tac, sebuah syarikat usaha sama Sepanyol - Bangladesh yang ditempatkan di tingkat lapan, Rana Plaza yang runtuh Rabu lalu.

Polis memberitahu AFP pada Ahad, pihaknya telah memfailkan tuduhan awal iaitu "menyebabkan kematian disebabkan kecuaian" terhadap ahli perniagaan berkenaan dan pemilik lain firma pembuatan dalam empat blok yang dibina secara haram.

Kes itu difailkan selepas mangsa memberitahu polis bagaimana pengurus telah memaksa mereka untuk kembali bekerja pada hari Rabu walaupun satu hari sebelum kejadian bangunan berkenaan telah menunjukkan keretakan.

Pada tahun 2009, Datuk Bandar menjelaskan bahawa beliau menguruskan kilang dan pusat latihan bagi wanita di luar bandar Bangladesh dan berkata kumpulan itu telah melaksanakan tugas mereka dengan beretika.

Datuk Bandar itu tidak diketahui di manakah kedudukannya kini tetapi beliau menghadapi sehingga lima tahun di dalam penjara jika sabit kesalahan di Bangladesh.

"Dia adalah nombor empat tertuduh," Kaiser Matubbor, pegawai penyiasat kes itu, memberitahu AFP melalui telefon.

Rakan kongsi Datuk Bandar iaitu Aminul Islam, yang merupakan pengerusi Phantom-Tac, ditangkap bersama-sama dengan dua pemilik kilang lain pada hari Sabtu menurut seorang jurucakap polis Dhaka.

Datuk Bandar tidak menjawab panggilan atau membalas e-mel yang dihantar oleh AFP.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

3,000 Pemberontak Sudan Selatan Serah Diri

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel