Dua Maut, Satu Hilang, Ribuan Rumah Dinaiki Air Di Sumatera Utara - Dunia | mStar

Dua Maut, Satu Hilang, Ribuan Rumah Dinaiki Air Di Sumatera Utara

JAKARTA: Banjir yang melanda empat daerah iaitu Nias Selatan, Tanpanuli Tengah, Nias Barat dan Mandailing Natal di Sumatera Utara pada Ahad dan Isnin telah mengorbankan dua jiwa manakala seorang lagi dilaporkan hilang apabila rumahnya dihanyutkan arus deras air sungai.

Ribuan rumah penduduk dilaporkan dinaiki air, ada yang sampai tiga meter akibat hujan lebat lebih 24 jam sejak Sabtu lalu.

Dua mangsa ditemui mati lemas di daerah kecil Maniamolo, Nias Selatan di mana beberapa batang sungai dinaiki air antara dua hingga 10 meter dan melimpahkan air ke kawasan penempatan, kata Badan Nasional Pengurusan Bencana pada Isnin.

Seorang lelaki berusia 68 tahun di daerah kecil Lingga Bayu, Mandailing Natal masih hilang apabila rumahnya di tepi sungai bersama tiga rumah yang lain dihanyutkan arus deras awal hari ini. Penghuni tiga rumah itu terselamat.

Banjir turut mengakibatkan beberapa tempat di Nias Selatan terputus hubungan apabila jalan ditimbus tanah runtuh, yang turut berlaku di daerah Mandailing Natal.

Lebih 1,000 mangsa banjir di Nias Selatan dipindahkan ke pusat pemindahan manakala mangsa di tiga lagi daerah masih menduduki rumah mereka atau menumpang rumah jiran.

Badan Pengurusan Bencana Sumatera Utara serta agensi berkaitan sedang menangani bencana termasuk membuka pusat penyelarasan bantuan kecemasan dan sudah pun menyalurkan bantuan logistik ke beberapa kawasan.

Sementara itu Pihak Berkuasa Tempatan Daerah Nias Selatan telah mengisytiharkan darurat sejak Ahad hingga 12 Januari ini. --BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Lance Armstrong Akui Ambil Dadah

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain