Pengunjung Borobudur Dilarang Pakai Seluar Dan Skirt Pendek - Dunia | mStar

Pengunjung Borobudur Dilarang Pakai Seluar Dan Skirt Pendek

JAKARTA: Pengunjung yang melawat Candi Borobudur mulai hari ini dilarang memakai seluar pendek dan skirt pendek sebagai menghormati tempat suci agama Buddha itu. Selain kedua-dua pakaian itu, pengelola juga melarang penggunaan sandal atau kasut tumit tinggi dan runcing.

"Dasar ini untuk menghargai Borobudur sebagai sebuah warisan dan tempat suci agama Buddha. Selain itu, Candi Borobudur memerlukan penjagaan batu-batuannya. Tumit kasut yang runcing dikhuatiri akan mengikis batu-batuan yang dipijak," kata Naib Pengurus Besar Taman Candi Borobudur, Suhartoto Endi Subiantoro kepada Bernama, malam ini.

Suhartoto berkata larangan itu dilaksanakan berikutan gesaan para sami di situ supaya rumah ibadat mereka dihormati.

Katanya peraturan ini akan melalui tempoh percubaan selama tiga bulan ini dan dalam tempoh percubaan ini, pengunjung tidak perlu khuatir kerana pengelola akan meminjamkan kain panjang dan sarung secara percuma bagi pelawat yang memakai kedua-dua jenis pakaian dilarang itu.

Bagi mereka yang memakai kasut tumit tinggi dan runcing, mereka akan dipinjamkan sandal yang diperbuat daripada bahan yang lebih lembut.

"Setelah habis tempoh percubaan, kami akan mempertimbangkan sama ada sarung, kain panjang dan sandal itu akan terus dipinjamkan secara percuma atau disewakan," katanya.

Peraturan seumpama digunakan di beberapa tempat suci yang menjadi tarikan pelawat di Bali.

Pada hari pertama pelaksanaan peraturan ini, para pengunjung dari dalam mahupun luar negara memberi pelbagai reaksi, ada yang berasa senang dan terkesan, namun ada pula yang berasa kecewa kerana menganggap penampilan mereka terganggu, kata Suhartoto.

Beliau berkata pihaknya juga merancang untuk melarang penggunaan payung dengan kepala besi kerana ia berpotensi merosakkan batu-batuan candi yang telah berusia 11 abad itu.

"Ketika pengunjung sudah tidak memakai payung mereka melipatnya, biasanya kepala besi itu dihentakkan ke batu setiap kali mereka melangkahkan kaki," katanya.

Sebagai gantinya, payung para pengunjung sementara akan diganti dengan payung kertas milik pengelola selama mereka berkeliling di kawasan candi.

"Nantinya peraturan ini akan dilaksanakan juga untuk candi Prambanan dan Candi Ratu Boko," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Gempa Bumi Sederhana Di Selatan Sumatera

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain