suria

Dari UiTM ke perkahwinan diraja! Kenali siapa Teh Firdaus, kenapa Dayang Anisha mahukan fesyen sentuhannya

Teh Firdaus menjadi pilihan Dayang Anisha untuk mereka busana sempena Majlis Istiadat Perkahwinan Diraja. -Gambar Instagram muash.portfolip/Teh Firdaus

TIDAK jemu rasanya menatap kejelitaan wajah Dayang Anisha Rosnah Adam, isteri kepada anakanda ke-10 Sultan Brunei iaitu Pengiran Muda 'Abdul Mateen.

Keanggunan Dayang Anisha makin terserlah apabila mengenakan busana raja sehari sempena Majlis Istiadat Perkahwinan Diraja yang sedang berlangsung ketika ini sehingga 15 Januari.

Penampilan pertama Dayang Anisha pada Majlis Khatam Al-Quran, 3 Januari lalu, yang anggun dengan persalinan kurung moden menggunakan kain songket tenunan Brunei rona putih, benar-benar memukau setiap mata yang memandang.

ARTIKEL BERKAITAN: Naik seri wajah Dayang Anisha, rupanya dapat sentuhan magis jurusolek Filipina... Ini 7 trivia isteri Putera Mateen

ARTIKEL BERKAITAN: Dayang Anisha gadis paling bertuah di dunia... Ini 12 trivia suri hati Putera Mateen, rupanya ada abang kacak!

Begitu juga persalinan semasa Majlis Menerima Tanda Diraja dan Pertunangan Diraja pada 9 Januari, Dayang Anisha tampil memukau apabila mengenakan busana baju kurung pendek yang sarat dengan sulaman renda bertatahkan mutiara serba putih.

teh 4

Baju kurung moden menggunakan kain songket tenunan Brunei sempena Majlis Khatam Al-Quran, 3 Januari lalu. -Gambar Instagram Teh Firdaus

Kedua-dua busana berkenaan adalah hasil sentuhan pereka dari Malaysia, Teh Firdaus.

Pasti ramai yang tertanya-tanya, siapakah gerangan di sebalik nama Teh Firdaus ini?

Berikut mStar kongsikan trivia mengenai dirinya:

1) Merupakan graduan Rekaan Fesyen dari UiTM Seri Iskandar, Perak.

teh new

Sentuhan Teh Firdaus menjadi pilihan selebriti dan kerabat diraja. Gambar LinkedIn/Teh Firdaus

2) Mula membina nama dengan mengambil tempahan busana pengantin (bridal) dan baju yang ditempah khas oleh klien (custom made) dari sebuah studio kecil di Seri Kembangan, Selangor.

3) Jenama Teh Firdaus perlahan-lahan berkembang sehingga menjadi pilihan dalam kalangan selebriti dan kerabat diraja.

teh 3

Busana Dayang Anisha semasa Majlis Menerima Tanda Diraja dan Pertunangan Diraja yang sarat dengan sulaman renda bertatahkan mutiara serba putih. -Gambar Instagram muash.portfolio

4) Firdaus, Pengarah Kreatif bagi jenama Teh Firdaus yang dipetik Harpers Bazaar Malaysia berkata, dia pertama kali bertemu dengan Dayang Anisha pada Jun tahun lalu apabila wanita tersebut memintanya untuk mereka pakaian untuknya.

5) Kagum dengan sentuhannya, Dayang Anisha 'melamar' Teh Firdaus untuk mereka busana sempena Majlis Istiadat Perkahwinan Diraja.

6) Menurut Teh Firdaus, busana Dayang Anisha semasa Majlis Menerima Tanda Diraja dan Pertunangan Diraja mengambil masa selama tiga bulan untuk disiapkan.

7) Signature rekaan Teh Firdaus adalah simple, effortless namun tetap mengekalkan ciri feminin yang elegan dan classy.

teh 2

Qalisha Ray dan Raysha Rizrose mengenakan gaun sentuhan Teh Firdaus sempena hari bahagia mereka. -Gambar Instagram Teh Firdaus

8) Antara selebriti yang mendapat sentuhan Teh Firdaus adalah Raysha Rizrose, Mira Filzah, Janna Nick dan Qalisha Ray

9) Butik Teh Firdaus bukan sahaja menerima klien untuk busana pengantin dan custom made, tetapi turut menghasilkan busana sedia dipakai (ready to wear).

10) Butik Teh Firdaus terletak di Zeva Boulevard Retail Center, Taman Pinggiran Putra, Seri Kembangan, Selangor.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain