suria

Percutian pasangan kekasih bertukar mimpi ngeri akibat perbuatan terkutuk... Benarkah sumpahan Bali target hubungan terlarang?

Sumpahan Bali bukan lagi satu perkara baru bagi penduduk setempat di Bali.

APABILA kita bercakap tentang merancang percutian romantis semestinya kita akan mengejar destinasi yang indah dan dipenuhi aktiviti intim.

Bagaimanapun, disebabkan 'mitos' yang menjadi perbualan ramai ini, ada pasangan yang telah membatalkan rancang percutian mereka, sekali gus menolak keindahan sebenar pulau itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Tapak kaki anda mendatar atau melengkung? Ketahui punca dan kesan flat fleet kepada penghidapnya

Pernahkah anda mendengar cerita tentang sumpahan perpisahan Bali itu?

Bali memang telah lama dikenali dengan "map of love" atas sebab banyak perkara.

sumpahan bali

Apabila mendengar tentang 'sumpahan' ini, sesetengah pasangan hanya menutup mata manakala ada yang lebih berhati-hati ingin membongkar mitos bandar.

Kepercayaan terhadap sumpahan dimaksudkan adalah pasangan yang belum berkahwin yang melancong ke Bali ditakdirkan untuk berpisah enam bulan selepas pulang lawatan mereka dari pulau itu.

Menurut cerita kuno, seorang putera dan puteri dari kasta Brahman, peringkat tertinggi lapisan sosial Hindu, melawat Bali dan menghabiskan masa di Kuil Tanah Lot yang legenda.

Bermesra antara satu sama lain sehingga matahari terbenam bersaksikan pantai pasir hitam, kedua-duanya berkongsi ikatan intim buat kali pertama.

Tidak lama selepas kejadian itu, putera itu bukan sahaja enggan mengahwininya malah menghilangkan diri.

Kerana sedih dan marah, puteri tersebut menzahirkan sumpahan kepada pasangan belum berkahwin yang menjejakkan kaki di pulau itu.

tanah lot sumpahan bali

Walaupun ada yang percaya mantra itu terhad di kawasan Tanah Lot, mendengar mitos di sekitar Bali sebagai 'pulau perpisahan' kini menjadi perkara biasa.

Pasangan pada masa lalu membuktikan dalam talian telah melalui sumpahan itu, tetapi ramai yang lain menganggapnya sebagai 'kehidupan'.

Ada juga yang mengatakan jika anda memiliki pasangan tetapi pergi ke Bali secara sendirian semasa persinggahan mereka akan pulang tanpa sebarang kecelakaan.

Penduduk Bali mendakwa cerita itu wujud juga sebagai amaran kepada pasangan muda yang belum berkahwin cenderung terhadap seks pra-perkahwinan; dan untuk menghalau kekasih muda menghabiskan 'malam minggu' mereka di sekitar kawasan suci.

sumpahan bali 3

Satu sumber berkata, selalunya anak muda membawa pasangan mereka ke Tanah Lot untuk menikmati pemandangan pada waktu malam tetapi akhirnya tidak menghormati kuil suci itu dan 'dihanyutkan' arus deras ombak.

Sama ada seseorang memilih untuk percaya akan peristiwa ini atau tidak, kemusnahan perhubungan pastinya mempunyai hubungan yang lebih mendalam daripada sekadar perjalanan ke destinasi yang kononnya 'terkutuk' ini.

Antara 'sumpahan pasangan' perlu diperhatikan, orang yang ragu-ragu dan percaya, adalah mitos bahawa pasangan bukan penduduk Bali yang mengikat tali pertunangan di bumi Bali akan menghasilkan pengakhiran tidak baik.

Legenda mengatakan, di sini dianggap sebagai entiti, hanya memberikan 'berkat perkahwinan' kepada mereka yang berasal dari pulau itu.

Mangsa kegagalan perkahwinan disabitkan jadi orang ramai mempercayai mitos ini sebagai punca keruntuhan rumahtangga ini, namun sumber tempatan telah menafikannya sebagai mitos tidak berbahaya dan tiada kisah asal usul dalam budaya Bali itu sendiri.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Bercuti, Bali, sumpahan, taboo, mistik, penceraian

Artikel Berkaitan

Artikel Lain