suria

Lagi sedap daripada nira kelapa! Warga Bangladesh cetus idea hasilkan nira kurma

Mohd Zain memeriksa sebahagian botol berisi cecair air nira kurma. - Foto Bernama

SELAIN pokok kelapa, nipah atau tar, tidak ramai yang mengetahui pokok kurma juga boleh menghasilkan nira jika kena dengan caranya.

Seorang pengusaha dari Kampung Teras dekat Binjai di Kota Bharu, Kelantan; Mohd Zain Mohamed, 59, percubaannya menghasilkan nira kurma sejak dua tahun lepas, kini mula menampakkan hasil, apabila orang ramai mulai meminatinya disebabkan rasanya yang mempunyai kelainan dan lebih sedap daripada nira kelapa.

Ia juga didakwa berkhasiat untuk mengubati pelbagai penyakit terutama darah tinggi dan kencing manis.

ARTIKEL BERKAITAN: Dahulu bakar lemang 7 jam, kini 2 jam sahaja dah boleh makan! Siap ada perisa durian, jagung dan nangka

"Saya pada mulanya menanam 50 pokok kurma sekadar sebagai hobi dan dijual di Kampung Teras, dan ada pekerja saya yang berasal dari Bangladesh memberitahu pokok kurma juga boleh menghasilkan air nira untuk diminum, dan pada masa itulah timbul idea untuk mencubanya.

"Kini, dalam sehari sebatang pokok kurma saya boleh menghasilkan kira-kira dua liter nira dan kadang kala jumlahnya boleh menjadi banyak mengikut cuaca, dan setiap kali tuaian dianggarkan antara 30 hingga 40 liter dapat dihasilkan, katanya kepada Bernama di Kota Bharu baru-baru ini.

Mohd Zain (dua, kiri) bersama keluarga menikmati air nira kurma di Kampung Teras, Binjai. - Foto Bernama

Setiap hari, Mohd Zain mampu menuai hasil sebanyak tiga kali bermula tuaian pertama pada pukul 3.00 pagi, 9.00 pagi dan 5.00 petang.

“Dulunya jumlah nira yang dihasilkan agak kurang, namun dengan jumlah pokok yang semakin banyak… insya Allah bekalan pada Ramadan ini mencukupi, untuk peminat nira atau tuak kurma ini," katanya.

Setiap 250ml nira kurma ini biasanya akan dijual dengan harga RM20 berbanding RM5 bagi nira kelapa atau nipah disebabkan cara penghasilannya yang agak rumit serta terhad.

Ada pekerja saya yang berasal dari Bangladesh memberitahu pokok kurma juga boleh menghasilkan air nira untuk diminum, dan pada masa itulah timbul idea untuk mencubanya.

MOHD ZAIN

Mohd Zain berkata, walaupun nira kurma masih baru tetapi ia sudah mendapat permintaan daripada orang ramai yang ingin mencuba.

“Saya cuba buat ketika awal Ramadan lepas dan masih mencari kaedah terbaik untuk mendapatkan kuantiti nira yang banyak, jadi terpaksa menolak setiap permintaan,” katanya yang turut menghasilkan cuka dan manisan daripada nira.

Seorang peminat nira itu, Chia Chee Lin, 43, berkata air nira kurma itu sangat sedap dan tidak kisah membelinya dengan harga mahal.

"Saya beli kerana khasiat kurma dan saya percaya setiap yang dihasilkan daripada pokok itu juga mempunyai khasiat yang tinggi,” katanya.

nira kurma

Artikel Berkaitan

Artikel Lain