suria

Filem seram, fiksyen mampu bantu seseorang berdepan pandemik dengan lebih baik - Kajian 

Menonton filem seram boleh membantu mengharungi pandemik dengan lebih baik.

SIAPA sangka menonton filem seram atau berkaitan bencana alam, wabak dan serangan zombi dapat memberi impak positif kepada mental seseorang terutamanya dalam tempoh pandemik ketika ini.

Menurut kajian yang dilakukan, filem seram boleh membuatkan seseorang mengatasi kebimbangan terhadap pandemik dengan lebih baik.

ARTIKEL BERKAITAN: Bekas pesakit Covid-19 jangan fikir anda tak akan dijangkiti buat kali kedua, ini 3 sebabnya!

Pakar psikologi Universiti Chicago, Dr Coltan Scrivner menjelaskan, filem genre itu mampu membantu seseorang mengatasi situasi dalam dunia nyata melalui fiksyen.

"Jika filem itu bagus, maka ia boleh menarik perhatian seseorang dan mengambil sudut pandang daripada karakternya bahkan tanpa disedari anda akan rasa lebih tenang," katanya.

Dr Coltan dalam kajiannya meminta 310 responden menonton filem berkaitan dengan pandemik dan penyelidik kemudiannya bertanyakan pelbagai soalan berkaitan kemurungan, rasa terganggau, kebimbangan atau tahap rasa mengantuk.

Filem seram

Filem seram dapat mengurangkan rasa bimbang dan mengalihkan perhatian terhadap dunia sebenar.

Hasil kajian itu mendapati bahawa seseorang yang menyukai filem seram memiliki ketahanan lebih kuat dalam suasana pandemik.

Manakala mereka yang biasa menonton filem fiksyen seperti alien, berkaitan kiamat dan zombi memberi impak lebih kuat dan bersedia menghadapi suasana pandemik ketika ini.

Dr Coltan menyimpulkan responden yang menonton filem dengan kejadian lebih menakutkan diketahui lebih kuat dalam menghadapi pandemik dan Covid-19.

Ini kerana mereka menyerap maklumat mengenai bagaimana sesuatu karakter bertindak dalam situasi dipaparkan dalam filem. Filem juga boleh membuatkan pemikiran seseorang memproses maklumat tentang konflik yang berlaku meskipun ia sekadar fiksyen.

"Meskipun ia fiksyen namun penonton boleh menggunakan maklumat itu sebagai strategi dalam dunia nyata dan membuatkan mereka ini lebih tenang dalam menghadapi pandemik," jelasnya.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain