suria

Soon Huat yakin peluang ke Tokyo masih ada!

soon huat 2

GOH Soon Huat yang mengalami masalah kecederaan masih berusaha sedaya upaya untuk menempatkan diri ke kelayakan Olimpik yang dijangka tamat pemilihan pada Jun.

Pemain berusia 30 tahun itu mengakui dengan kecederaan yang dialami, perjuangan jangka panjangnya mampu melenyapkan harapan yang masih ada untuk dia dan Shevon Lai Jemie layak ke Sukan Tokyo Julai ini.

Pintu belum tertutup sepenuhnya untuk Soon Huat-Shevon walaupun mereka gagal mendapat sebarang tempat di Eropah bulan lalu.

ARTIKEL BERKAITAN: Kenal badminton ketika usia 6 tahun, ketahui fakta menarik juara All England Lee Zii Jia

Mereka kekal berada di tangga ke-11 dalam usaha Race to Tokyo, hanya tiga anak tangga di belakang dari kedudukan lapan teratas yang mereka harapkan untuk dicapai.

Soon Huat-Shevon telah mendaftar untuk ketiga-tiga baki kelayakan yang tersisa - Terbuka India (11-16 Mei), Terbuka Malaysia (25-30 Mei) dan Terbuka Singapura (1-6 Jun) untuk mencuba dan melepasi Hafiz Faizal-Gloria Widjaja dari Indonesia yang berada di tangga ke-8 ketika ini.

Cara lain untuk melonjakkan ranking mereka adalah dengan mendahului rakan senegara Chan Peng Soon-Goh Liu Ying, yang kini berada di tempat ketujuh, tetapi ia seperti tidak mungkin kerana defisit mata yang besar perlu mereka atasi.

Antara aksi Soon Huat-Shevon ketika beraksi di dalam gelanggang

Sebuah negara dapat diwakili oleh maksimum dua pasangan dengan syarat kedua-duanya berada dalam kedudukan lapan teratas.

Soon Huat-Shevon telah melepaskan dua peluang keemasan untuk menambah tekanan pada Hafiz-Gloria bulan lalu.

Pada Terbuka Switzerland yang lepas, pemain Indonesia tersebut tersingkir pada pusingan pertama tetapi Soon Huat-Shevon hanya mencapai kelompok lapan terakhir.

Kekalahan kedua berlaku setelah Soon Huat tewas pada pasangan Sam Magee-Chloe Magee dari Ireland pada pusingan pertama All-England.

"Tidak perlu mengambil risiko kerana dibelenggu kecederaan teruk adalah perkara terakhir yang saya mahukan dan berisiko untuk diketepikan dalam baki kelayakan, di mana lebih banyak mata dipertaruhkan."

Soon Huat menambah bahawa dia mengambil semua langkah yang diperlukan untuk membantunya mengatasi masalah kecederaan yang dihadapi dalam beberapa bulan penting berikutnya.

Soon Huat sedang melakukan serangan kencang terhadap pihak lawan

"Saya berasa jauh lebih baik sejak kembali dari England dan dapat berlatih seperti biasa," kata Soon Huat, yang telah bertarung dengan beberapa kecederaan selama bertahun-tahun, termasuk gegaran kepala, lutut dan tulang rusuk.

"Untuk selamat, saya baru sahaja melakukan imbasan MRI (Magnetic Resonance Imaging) pada hari Selasa. Saya mahukan pemahaman yang lebih baik mengenai kecederaan saya dan belajar mengatasinya, saya berharap dapat kembali ke tahap kecergasan sebaik mungkin ketika menuju ke India.

"Masa hampir tamat tetapi saya masih yakin kami dapat masuk ke tangga lapan teratas dan layak ke Olimpik."

"Akan lebih baik jika kami memenuhi syarat tetapi jika tidak, kami akan mengalihkan fokus kami ke Paris 2024," kata Soon Huat. - TheStar

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!Artikel Berkaitan

Artikel Lain