Status Sumareh sebagai pemain tempatan diketahui 16 Januari ini - Sukan | mStar

Status Sumareh sebagai pemain tempatan diketahui 16 Januari ini

Status Sumareh didaftar sebagai pemain tempatan hanya diketahui 16 Januari ini.

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Football League (MFL) Kevin Ramalingam menyatakan bahawa status Mohamadou Sumareh untuk didaftarkan sebagai pemain tempatan menjelang sepak mula Liga Malaysia (Liga-M) 2019 dijangka akan diketahui pada 16 Januari ini.

Beliau berkata, rayuan Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) itu yang diterima pada 19 Disember tahun lalu itu perlu mengikut prosedur menerusi persetujuan Ahli Lembaga Pengarah MFL.

“Surat rayuan oleh PBNP yang bertarikh 27 November 2018 hanya diserahkan kepada MFL pada 19 Disember 2018. Rayuan ini perlu diperhalusi oleh Ahli Lembaga Pengarah sebelum sebarang keputusan dibuat.

“Sebenarnya mengikut peraturan sedia ada, mana-mana pemain naturalisasi hanya boleh didaftarkan sebagai pemain tempatan selepas lima tahun mendapat taraf kerakyatan tapi kami memberi pertimbangan sewajarnya untuk memendekkan tempoh itu kepada setahun daripada tarikh permohonan pendaftaran Pahang pada 2 Mac tahun lalu atas beberapa aspek termasuk Sumareh sudah bermaustatin di negara ini sejak berusia 12 tahun.

“Justeru pada 1 Oktober tahun lalu, Ahli Lembaga Pengarah MFL membuat keputusan membenarkan Sumareh didaftarkan pada jendela perpindahan kedua pada Mei depan  apabila mengambil kira tempoh setahun permohonan pendaftaran oleh PBNP pada 2 Mac depan. Selepas keputusan itu baru PBNP membuat rayuan, pada saya isu MFL sengaja melengahkan pendaftaran Sumareh tidak perlu ditimbulkan,” katanya.

PBNP sebelum ini menghantar rayuan terbaru kepada MFL untuk mempercepatkan pendaftaran Sumareh, pemain naturalisasi pertama negara kelahiran Gambia pada jendela perpindahan pertama 20 Februari ini.

Kevin menegaskan, mereka tidak boleh sewenang-wenangnya memberi kelonggaran dalam pendaftaran pemain naturalisasi bagi menjaga kepentingan pemain tempatan pada masa depan.

“Dalam peraturan sudah ditetapkan lima tahun untuk tempoh pendaftaran pemain naturalisasi dalam Liga-M jadi kita perlu mengikut peraturan ini tapi dalam kes Sumareh kita beri sedikit keistimewaan atas beberapa faktor.

"Tapi kita mahu memberi penegasan bahawa kita tidak boleh terus beri kelonggaran selepas ini kerana kita tidak mahu jika ada lagi pemain naturalisasi dibawa masuk, akan terus didaftarkan sebagai pemain tempatan dan akhirnya akan memberi kesan kepada perkembangan pemain tempatan,” katanya.

Sumareh , Pahang

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain