FA Salur Wang Bantu Program Pembangunan Bola Sepak - Sukan | mStar

FA Salur Wang Bantu Program Pembangunan Bola Sepak

Pusat program pembangunan bola sepak pertama di Sheffield.

PERSATUAN Bola Sepak England (FA) membuat pelaburan terbaharu sebanyak 200 juta pound dalam skim program pembangunan bola sepak  di peringkat akar umbi.

Projek yang dinamakan Parklife bakal menubuhkan 30 buah pusat kemudahan bola sepak di seluruh England menjelang tahun 2020.

FA bakal bekerjasama dengan Culture Media and Sport, Liga Perdana serta syarikat tempatan dalam membuat pelaburan bagi projek ini dalam tempoh lima tahun akan datang.

Sementara itu, salah satu projek yang menggunakan dana Parklife, SGP Sheffield Graves bakal dilancarkan secara rasmi oleh Ketua Eksekutif FA, Martin Glenn dan Menteri Sukan Tracey Crouch serta pengurus sementara England, Gareth Southgate.

Menurut Southgate: "Apabila berbincang dengan program pembangunan pemain, anda akan sentiasa merancang untuk tempoh pendek, sederhana dan dan jangka panjang. Ia tidak boleh pastikan apa yang berlaku dalam tempoh 12 bulan akan datang.

"Kami perlu membuat pelaburan untuk pemain muda bagi negara ini. Kita tidak akan dapat lihat hasilnya dalam tempoh satu dekad, tetapi faedahnya akan berguna untuk berdekad-dekad.

"Malah program seperti ini bukan untuk melahirkan pemain-pemain elit. Ia adalah untuk kanak-kanak dan juga komuniti".

SGP Sheffield Graves

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Agong bantu mangsa kemalangan