Golf: Maybank Tarik Diri Sebagai Penaja Utama Terbuka Malaysia 2016 - Sukan | mStar

Golf: Maybank Tarik Diri Sebagai Penaja Utama Terbuka Malaysia 2016

KUALA LUMPUR:  Persatuan Golf Malaysia (MGA) mengumumkan bahawa Maybank menarik diri sebagai penaja utama Terbuka Malaysia 2016, acara golf profesional berprestij yang diadakan sejak sekian lama di Asia.

Presidennya, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor berkata Maybank berbuat demikian kerana tidak berpuas hati dengan penjelasan diberi tentang isu penting yang mereka timbulkan sebagai penaja utama kejohanan berkenaan.

"Sepucuk surat telah dihantar kepada Pengerusi Maybank untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai penjelasan yang tidak memuaskan hati mereka itu,tetapi dukacita dimaklumkan bahawa hingga kini, tiada jawapan rasmi diterima,"katanya kepada pemberita di pejabat MGA, di sini pada Isnin.

Mohd Anwar berkata Maybank mengenakan tiga syarat termasuk bertegas untuk mengambil Globalone sebagai promoter acara itu, sedangkan MGA telah melantik dan menandatangani kontrak dengan World Sports Group (WSG) sebagai promoter.

Beliau berkata dua lagi syarat yang diberi Maybank ialah kejohanan itu mesti diadakan pada Februari dan venue dipilih ialah Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC).

"Globalone yang menghadiri taklimat tender pada 14 Mei, mengemukakan kepada MGA sepucuk surat bertarikh 25 Mei yang menjelaskan bahawa mereka tidak mampu memenuhi skop perkhidmatan dan terma serta syarat yang terkandung dalam dokumen tender. Oleh itu, mereka tidak berminat menyertai urusan tender itu.

"Pada tarikh tutup iaitu 25 Mei, dua cadangan dikemukakan WSG dan Parallel Media Group (PMG). Melalui urusan tender itu, kami melantik dan menandatangani kontrak dengan WSG. Kami perlu meneruskan urusan ini kerana kami tidak boleh menolak promoter baharu kami. Itulah dilema yang kami hadapi sekarang," katanya.

Di sebalik penarikan diri oleh Maybank itu, Mohd Anwar memberi jaminan kepada peminat golf di Malaysia dan rantau ini bahawa kejohanan golf Terbuka Malaysia akan diadakan di venue dan pada tarikh yang akan diumumkan kelak.

Katanya ketika ini, MGA dan WSG meneruskan perbincangan dengan pihak berkenaan dan pihak berkepentingan yang bersedia berkongsi visi dan misinya untuk memastikan kejohanan golf itu dapat diteruskan tanpa sebarang gangguan pada tahun-tahun akan datang.

Mengenai jumlah hadiah pada kejohanan itu, Mohd Anwar berkata beliau akan memastikan penaja utama baharu akan mengekalkan hadiahnya sebanyak US$3 juta (kira-kira RM12.6 juta).

Maybank menjadi penaja utama kejohanan ini sejak 2006.

Pada 31 Julai, Pengerusi Maybank Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor mengumumkan bank itu akan menganjurkan kejohanan golf sulungnya iaitu Kejohanan Maybank Malaysia (MCM) pada Februari 2016.

Kejohanan itu menawarkan hadiah US$3 juta untuk menjadikannya kejohanan golf yang menyediakan hadiah paling lumayan di Asia Tenggara serta mendapat kelulusan daripada Jelajah Eropah dan Jelajah Asia.

Maybank , Golf , penaja

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan