Golf: Maybank Tarik Diri Sebagai Penaja Utama Terbuka Malaysia 2016 - Sukan | mStar

Golf: Maybank Tarik Diri Sebagai Penaja Utama Terbuka Malaysia 2016

KUALA LUMPUR:  Persatuan Golf Malaysia (MGA) mengumumkan bahawa Maybank menarik diri sebagai penaja utama Terbuka Malaysia 2016, acara golf profesional berprestij yang diadakan sejak sekian lama di Asia.

Presidennya, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor berkata Maybank berbuat demikian kerana tidak berpuas hati dengan penjelasan diberi tentang isu penting yang mereka timbulkan sebagai penaja utama kejohanan berkenaan.

"Sepucuk surat telah dihantar kepada Pengerusi Maybank untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai penjelasan yang tidak memuaskan hati mereka itu,tetapi dukacita dimaklumkan bahawa hingga kini, tiada jawapan rasmi diterima,"katanya kepada pemberita di pejabat MGA, di sini pada Isnin.

Mohd Anwar berkata Maybank mengenakan tiga syarat termasuk bertegas untuk mengambil Globalone sebagai promoter acara itu, sedangkan MGA telah melantik dan menandatangani kontrak dengan World Sports Group (WSG) sebagai promoter.

Beliau berkata dua lagi syarat yang diberi Maybank ialah kejohanan itu mesti diadakan pada Februari dan venue dipilih ialah Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC).

"Globalone yang menghadiri taklimat tender pada 14 Mei, mengemukakan kepada MGA sepucuk surat bertarikh 25 Mei yang menjelaskan bahawa mereka tidak mampu memenuhi skop perkhidmatan dan terma serta syarat yang terkandung dalam dokumen tender. Oleh itu, mereka tidak berminat menyertai urusan tender itu.

"Pada tarikh tutup iaitu 25 Mei, dua cadangan dikemukakan WSG dan Parallel Media Group (PMG). Melalui urusan tender itu, kami melantik dan menandatangani kontrak dengan WSG. Kami perlu meneruskan urusan ini kerana kami tidak boleh menolak promoter baharu kami. Itulah dilema yang kami hadapi sekarang," katanya.

Di sebalik penarikan diri oleh Maybank itu, Mohd Anwar memberi jaminan kepada peminat golf di Malaysia dan rantau ini bahawa kejohanan golf Terbuka Malaysia akan diadakan di venue dan pada tarikh yang akan diumumkan kelak.

Katanya ketika ini, MGA dan WSG meneruskan perbincangan dengan pihak berkenaan dan pihak berkepentingan yang bersedia berkongsi visi dan misinya untuk memastikan kejohanan golf itu dapat diteruskan tanpa sebarang gangguan pada tahun-tahun akan datang.

Mengenai jumlah hadiah pada kejohanan itu, Mohd Anwar berkata beliau akan memastikan penaja utama baharu akan mengekalkan hadiahnya sebanyak US$3 juta (kira-kira RM12.6 juta).

Maybank menjadi penaja utama kejohanan ini sejak 2006.

Pada 31 Julai, Pengerusi Maybank Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor mengumumkan bank itu akan menganjurkan kejohanan golf sulungnya iaitu Kejohanan Maybank Malaysia (MCM) pada Februari 2016.

Kejohanan itu menawarkan hadiah US$3 juta untuk menjadikannya kejohanan golf yang menyediakan hadiah paling lumayan di Asia Tenggara serta mendapat kelulusan daripada Jelajah Eropah dan Jelajah Asia.

Maybank , Golf , penaja

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain